Snabblagad, enkel bearnaisesås

Hemmagjord bearnaisesås med stavmixer

Ja, jag erkänner; Jag är typen som ofta köper färdig bearnaisesås på burk och rynkan på näsan ät de som högtidligt deklarerade att de minsann ”slog sin egen bea”… Eller jag var i alla fall den typen, kanske jag ska säga. Förr orkade jag sällan ställa mig och göra en bea, något som troligtvis berodde på att jag redan lagt en massa tid på den övriga maten. Men du, när allt kommer till kritan finns det olika sätt att göra en bearnaisesås på, och gör man på det snabba sättet går det faktiskt väldigt fort.

Vad innehåller en köpe-bea egentligen?

När man börjar kika på vad som faktiskt är i en köpe-bea kan man förstå att den man gör själv både blir godare och bättre. Då slipper du skummjölkspulver, socker, färgämnen och annat bjäfs som producenterna har ner i såsen. Konserveringsmedel kan jag förstå att man behöver i dessa köpe-varianter, men det är naturligtvis för hållbarhetens skull. Ska vi ta ett av de värsta exemplen och kolla på innehållsförteckningen till denna bearnaisesås blir man smått illamående. Stärkelse i olika konstellationer och olika sorters socker – hela 20 ingredienser! Det står inget om smör och inget om ägg vilket en basen på en bearnaisesås.

Nu är det här som sagt ett av de värsta exemplen, och funderar du ens över att köpa en produkt från Rydbergs skulle jag råda dig att kolla på innehållsförteckningen först – och kanske avstå. Deras produkter består nämligen mestadels av ett hopkok av fejkingredienser och socker (till och med deras potatissallad är sockrad, och jag menar vem har socker i en potatissallad?). Jag brukade ofta köpa Lohmanders bearnaisesås, men tyvärr innehåller även den både glukossirap och socker. När det finns flera sorters bea att välja på brukar jag kika på innehållsförteckningen och välja den mest minst antal ingredienser, den med riktiga ingredienser och helst utan socker. Men, tyvärr innehåller väldigt många socker – till och med den från Erik Lallerstedt. Det är synd att det ska sockras så febrilt på allt nu för tiden.

Hur gör man bearnaisesås?

Men, nu ska vi inte prata sönder oss om köpe-bea utan om hemmagjord bearnaisesås. Det finns säkerligen flera sätt att göra en bearnaise på, beroende på vilken kock man pratar med. På det ”riktiga” sättet gör man först gör en reduktion med schalottenlök, vitpeppar och vinäger som man vispa ihop med äggula och smör. I en snabblagad, enkel bearnaisesås – det vill säga som i denna variant, då smälter man istället bara smör och mixar med äggulor, dragonvinäger och vatten. Man kan alltså säga att man skippar det första steget där man kokar ihop vinägern, vilket också gör att man inte behöver hålla på och funderar över temperaturer. Man använder också en stavmixer istället för en visp.

Hemgjord dragonvinägerHemgjord dragonvinägerHemgjord dragonvinäger

Hemgjord dragonvinäger

När det kommer till dragonvinägern så gör jag den själv. Jag odlar dragon på landet och det brukar bli hur mycket som helst eftersom dragon är en riktigt lättodlad ört som sällan råkar ut för vare sig sniglar eller andra skadedjur. På hösten skördar jag bladen och lägger in i vitvinsvinäger i en väl rengjord burk med snäpplock. Jag brukar ta de allra största bladen och bara rada upp dem i burken. Jag fyller hela burken med dragonblad och sedan slår jag på vitvinsvinäger tills det täcker.

Jag har faktiskt även en burk ståendes där dragonen är inlagd i äppelcidervinäger, men den har jag ännu inte testat till bearnaisesås. Den inlagda dragonen håller hur länge som helst. Den jag tog av nu senast har stått i kylen i över tre år och den är hur fin som helst. Av den tog jag både dragon och dragonvinäger till bean. Det går naturligtvis att köpa både inlagd dragon och dragonvinäger om man inte gör den själv.

Fusk-bearnaise?

Detta recept på snabblagad, enkel bearnaisesås är verkligen superenkelt. Allt du behöver är dragonvinäger, smör och äggulor. Jag smaksätter med hackad dragon och lite salt samt lökpulver istället för schalottenlöken. En del hävdar att det är fusk att göra på detta vis – och det får man tycka. Själv tycker jag bara att det är smidigt när man inte har tid och ork.

Och du! Alla är olika känsliga för syra. En klassisk bearnaisesås ska ha riktigt hög syra, men tyvärr är många mer vana vis de fadda köpevarianterna. Är du känslig för syrlig mat börjar du med cirka 1 msk dragonvinäger i mixerskålen. Sedan rör du i mer om du vill ha den syrligare. Jag kör med 1,5 msk dragonvinäger och tycker det blir perfekt. Men som sagt, alla tycker olika och upplever smak på olika vis. Det har således inget att göra med att någon har ”fel på smaklökarna”, det bara är så.

Om du förvarar bearnaisesås i kylen, tänk på att värma den väldigt försiktigt. Ställ gärna fram den i rumstemperatur i god tid och rör i den lite då och då. Eventuellt kan man ställa såsen ovanpå spisen om ugnen eller en platta varit i gång, eller i ett varmt vattenbad. Värmer man såsen för hastigt kommer den att skära sig. Vill du ha en laktosfri bearnaisesås tar du bara laktosfritt smör.

» Här hittar du fler goda recept på olika såser och röror

Snabblagad, enkel bearnaisesås

Snabblagad, enkel bearnaisesås

För: 4 personer

225g smör
1,5 msk dragonvinäger
3 äggulor
2 msk vatten
2 tsk hackade blad från dragon i vinäger
1–2 krm salt
1 krm lökpulver

  • Ha ner äggulor, dragonvinäger och vatten i en mixerskål.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Börja mixa ingredienserna i mixerskålen (eller en helt vanlig, lite smalare och högre skål) och slå på smöret i en tunn stråle samtidigt som du mixar.
  • Rör i lökpulver, salt, peppar och hackad dragon. Smaka av. En riktig bearnaisesås ska ha hög syra, men är du känslig för syra och kanske lite mer van vid de lite fadda köpevarianterna, börja med 1 msk dragonvinäger i mixerskålen och rör sedan i mer.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.