Snabblagad fiskgratäng med torskrygg, purjolök och dill

Fiskgratäng till vardag och fest

Tänk vad mycket god mat det finns som är enkel att laga. Som fiskgratäng. Fiskgratäng må kännas lyxigt men alldeles för knepigt att laga. Så knepigt att man går och köper en färdig förpackning i frysdisken. Men, tänker man efter är det inte så många ingredienser som krävs i en fiskgratäng. Du behöver fisk, en sås, potatismos och någon god topping. That’s it.

R3 Rheingau Riesling Remastered (73775)Med detta recept på snabblagad fiskgratäng med torskrygg, purjolök och dill får man till en enkel och god middag till kvällen. Jag la faktiskt inget krut på att få till ett tjusigt potatismos, men vill man kan man förstås spritsa ut moset snyggt runt om med hjälp av en sprits eller en påse. Själva toppingen på fisken i detta recept består av purjolök, örter och räkor vilket passar fint till fisken och potatismoset.

Vintips till fiskgratäng

Sugen på fler goda vardagsrecept? Kolla in recepten taggade med vardagsmat. Ska man nu lyxa till det hela – för när allt kommer till kritan passar fiskgratäng lika fint på helgen – då kan det vara trevligt med lite i vin i glaset. Till fiskgratängen passar ett friskt och syrligt vin som inte är för sött. Allra helst vitt, och annars rosé eller ett mjukt rött vin.

Spana exempelvis lite extra på viner av druvorna riesling, verdejo och chenin blanc som passar fint. Kolla också in vintipset som du hittar länk till under receptet – en härlig riesling från Tyskland.

» Fler recept med fisk hittar du här

Snabblagad fiskgratäng med torskrygg, purjolök och dill

För: 4 personer

Snabblagad fiskgratäng med torskrygg, purjolök och dill

500g styckfryst torskrygg
3 dl vispgrädde
salt, peppar, lökpulver
15 cm purjolök
1 citron
1/2 kruka dill
1/2 kruka gräslök
900g fast potatis
1 msk flytande smör
100g skalade räkor

1. Lägg ner den frysta fisken i mitten av en ugnsfast form. Slå på grädde och krydda ordentligt. Strimla purjolök och strössla ut över fisken. Pressa över citron och strössla ut häften av dillen samt hälften av den hackade gräslöken. Ställ in fisken i ugnen i 225°C i cirka 25-30 minuter.

2. Koka potatisen i saltat vatten i 10-15 minuter eller till den mjuknat.

3. Ta ut fisken är fördela ut potatisen runt om. Knacka sönder potatisen med något trubbigt, exempelvis en muddlare. Fördela ur räkorna på fisken. Ringla smör över potatisen och ställ in ugnsformen ytterligare 10 minuter i 225°C. Strössla över den sista dillen och gräslöken vid servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.