Snabblagad gryta med köttfärs och bönor

Enkel vardagsmat

Ibland kan jag stå i köket och pillra en hel dag. Andra dagar vill jag bara ha något gott i magen som går snabbt att laga. Jag tror att många kan känna igen sig i det. Sedan finns det förstås de som inte alls vill stå i köket…

Under veckorna lagar jag gärna stora grytor och gratänger som räcker under flera dagar. Då vi är två i hushållet lagar jag åtminstone till fyra personer så att det blir över till matlåda eller middag dagen efter. Smidigt och tidssparande. Har man lust kan man variera tillbehören i form av sallader eller en brödbit.

Mat som går fort att laga

En fördel med en gryta med köttfärs är att det går fort att laga. En gryta med köttbitar måste koka ett tag för att köttet ska bli mört. Då har köttfärsen en fin fördel. Snabblagad gryta med köttfärs och bönor kan man servera precis som den är, eller så kokar man ris eller couscous till. Eftersom den har lite texmex-inslag serverade vi den med tortillabröd och gräddfil.

» Fler enkla vardagsrecept hittar du här

Snabblagad gryta med köttfärs och bönor

För: 6-8 personer

Snabblagad gryta med köttfärs och bönor

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 stjälkar blekselleri
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
800g nötfärs
3 dl vatten
2 burkar krossade tomater
1 msk mörkt farinsocker
1 msk äppelcidervinäger
1 tetra kidneybönor (ca 230g avrunnen vikt)
1 tetra blandade bönor (ca 230g avrunnen vikt)
1 tetra svarta bönor (ca 230g avrunnen vikt)
1 liten burk majs
0,5 dl hackad persilja
1 msk malen koriander
salt, peppar

1. Hacka gul lök, vitlök, morötter, paprika och chili. Smält smör i en högkantad stekpanna eller gryta och ha ner allt det hackade. Låt det mjukna under cirka 5 minuter och ha sedan ner färsen.

2. Låt färsen genomstekas och slå sedan på vatten, krossade tomater, mörkt farinsocker och äppelcidervinäger. Låt allt puttra ihop några minuter.

3. Skölj bönor och kikärtor. Blanda ner dem samt majs, persilja och kryddor. Låt puttra ihop ytterligare några minuter. Servera som det är eller med tortillabröd och gräddfil.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.