Snabblagad räkwok med risnudlar och kål

Receptet på god vardagsmat

Snabblagat och gott hör kanske inte alltid ihop? Eller? Klart det gör! Bara för att något ska gå snabbt att laga behöver man inte göra avkall på smaker och ingredienser. En snabblagad räkwok med risnudlar och kål är perfekt vardagsmat som går fort att svänga ihop. Man behöver faktiskt inte ha en wok för att laga denna rätt – det går precis lika bra i en vanlig stekpanna med lite högre kanter, exempelvis en traktörpanna. Har pannan för låga kanter kommer sakerna inte att få plats. Egentligen skulle denna rätt snarare kunna kallas för räkfräs eller räkpanna med tanke på att även jag lagar den i en stekpanna.

Snabblagad räkwok med risnudlar och kål

Enkelt och snabblagat med nudlar

Just nu är jag insnöad på nudlar. Antagligen för att jag inte åt sånt förr – mestadels för att hålla formen. Idag bryr jag mig inte så mycket om det. Risnudlar gör precis som namnet antyder av ris, vilket gör dem glutenfria. Man kan även byta risnudlarna mot glasnudlar om man vill. Dessa görs av mungbönor. Föredrar man någon annan sort tar man så klart det.

Till det hela har jag i broccoli, fänkål och spetskål – tre grönsaker som har mycket smak och karaktär. Spetskålen kan man byta mot vanlig vitkål – allra helst färsk vitkål som är lite mjukare. En ytterligare viktig ingrediens är sesamolja. Sesamolja är vanlig i de asiatiska köken och adderar en härligt nötig smak. Tillsammans med vitlök blir det till älskog i munnen.

I receptet nedan steks allt i både sesamolja och rapsolja. Jag använder sesamolja mer som en smaksättare, men du kan naturligtvis steka allt i sesamolja om du vill, det vill säga byta rapsoljan mot sesamolja. Har du ingen sesamolja kör du gammal hederlig rapsolja. Dock blir det inte samma smak på det hela. För att få in ytterligare en textur och lite crunch toppas woken med jordnötter. Gott, enkelt och lättlagad vardagsmat.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Snabblagad räkwok med risnudlar och kål

Snabblagad räkwok med risnudlar och kål

Snabblagad räkwok med risnudlar och kål

För: 4 personer

Grönsakswok:

250g broccoli (1 bukett)
1/2 huvud spetskål (ca 600g)
1 fänkålshuvud
2 vitlöksklyftor
0,5 dl rapsolja
0,5 dl sesamolja*
salt, peppar, persillade

Vitlöksräkor:

0,5 dl sesamolja
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
150-200g stora skalade räkor

Tillbehör:

180g risnudlar
sweet chilisås
saltade jordnötter

  • Skär ner broccolin till små träd och hacka stam-bitarna till stavar. Strimla spetskål och fänkål. Finhacka vitlök. Lägg allt i varsin skål.
  • Hetta upp rapsolja i en panna och ha ner broccolin. Låt den mjukna under omrörning på medelvärme under några minuter. Ha ner spetskål och fänkål och låt en stekas till den mjuknat. Slå på sesamolja och ha ner den hackade vitlöken. Smaka av med salt, peppar och persillade. Stek ytterligare en minut och skrapa sedan ner det stekta i en skål så länge.
  • Tina räkorna om de är frysta och låt det rinna av i ett durkslag. Hetta upp sesamoljan i en riktigt varm panna och ha ner räkor, vitlök och sambal oelek. Stek hastigt under omrörning i cirka 2 minuter. Äs tillbaka de stekta grönsakerna och blanda allt.
  • Koka nudlarna enligt anvingsningen på förpackningen. Klipp gärna de långa nudlarna en eller två gånger rakt ner i kastrullen när de är kokta så blir de inte lika knepiga att äta. Blanda med woken. Servera med sweet chilisås och jordnötter.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.