Snabblagad rödvinsglögg

Hemmagjord glögg

Rödvinsglögg passar perfekt att bjuda på till julen. Varför inte göra egen, hemmagjord glögg som du kan servera på julafton eller till ditt glöggmingel? När allt kommer till kritan är det ganska dyrt att köpa färdig glögg, så gör du egen glögg av vin på bag in box håller du nere priset. Framför allt om du behöver glögg till många.

Vinet du gör glöggen på behöver inte alls vara dyrt. Det är snarare bättre att välja ett lite billigare vin då dessa viner inte är lika komplexa. Jag valde att göra min rödvinsglögg på ett spanskt rödvin som passar fint just till glögg tack vare att det är mjukt och fruktigt och har låg strävhet. Detta vin är ett av de billigaste på systembolaget och finns både på 3-liters bag in box och på 1-liters tetra. Skippa vin med mycket tanniner, strävhet inslag av ekfat. Ju bärigare och hfruktigare desto bättre – oavsett om du ska göra rödvinsglögg eller vitvinsglögg. Vill du göra glögg utan socker rekommenderar jag detta recept.

Snabbt och enkelt

Glögg går snabbt att göra själv. Har man inte alla kryddorna hemma som är med i receptet nedan går det precis lika bra att byta mot en påse glöggkryddor. Se till att glöggen inte kokar så alkoholen inte kokar bort, låt den bara sjuda under lock så blir det bra.

» Här hittar du fler recept på hemmagjord glögg

Snabblagad rödvinsglögg Snabblagad rödvinsglögg

Ca 1 liter

1 liter rödvin
3 st kanelstänger*
1 tsk hela kardemummakärnor*
10 st hela nejlikor*
3 st stjärnanis*
1 dl strösocker

* kan bytas mot en påse glöggkryddor

  • Häll vinet i en kastrull och ha ner kanelstänger, kardemummakärnor, nejlikor och stjärnanis. Ha i sockret och rör om till det löst upp sig. Se till att vinet bara sjuder och inte kokar.
  • Sänk värmen och låt vinet sjuda cirka 15 minuter. Häll över glöggen i en flaska eller en kanna och låt stå svalt och dra minst två timmar – men gärna ett dygn. Sila av kryddorna och värm glöggen innan servering. Bjud förslagsvis på russin och skållade mandlar till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.