Snittar med paté med rödlökschutney

Dags att planera middagen till nyårsafton

Julen är avklarad och det är dags att tänka på nästa stora arrangemang. Jag talar förstås om nyårsafton – kvällen då allt ska vara perfekt, maten vällagad och bubblet kylt. Sedan ett par år tillbaka firar vi nyårsafton på landet – jag, min sambo och mina föräldrar. Eftersom vi även firar julen där är det skönt att vara kvar i mellandagarna och sedan spendera en mysig nyårsafton – om man har tur, med lite snö och raketer som skjuts ifrån grannbyn.

Massor av recept till nyår

Bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsaftonVi lagar alltid maten ihop. Det hela startas med enkla snittar som vi mumsar på med ett glas bubbel, följt av en trerätters meny. Vi klär förstås upp oss i långklänningar och smoking, det är obligatoriskt.

Hur ska man då få inspiration, hitta bra recept och planera det hela? Varför inte ta hjälp av länkarna nedan?

– Massor av nyårsrecept i Landleys kök
– 18 tips på aptitretare till nyår
– Nyårsmenyer: trerätters med tema
– 6 tips på prisvärt mousserande vin, alla under 150 kronor!

Enkla aptitretare till festen

På tal om enkla aptitretare är dessa snittar med paté med rödlökschutney enkla och goda att göra. Det mesta av själva aptitretaren sätts ihop av färdiga saker – paté, sallad och bröd. Rödlökschutneyn rör man däremot ihop själv. Att göra rödlökschutney är faktiskt enklare än man kan tro. Gör den i förväg och ställ in i kylen så är det bara att klicka upp på snittarna när gästerna kommer. Är man lat finns det förstås färdig chutney att köpa. Tänk dock på att du kan behöva tänka om vad gäller de rekommenderade vintipsen nedan.

Snittar med paté med rödlökschutney

Cirka 20 stycken

Snittar med paté med rödlökschutney

Rödlökschutney:

1 dl vatten
1,5 dl rårörsocker
1 dl balsamvinäger
4 röda lökar
1 rött äpple
2 msk svartvinbärsgelé
salt, svartpeppar

Övrigt:

8 skivor bröd
200g lantpaté
isbergssallad
tandpetare
persilja till dekoration

1. Koka upp vatten, rårörsocker och balsamvinäger i en kastrull. Klyfta rödlök och hacka äpple. Ha ner i kastrullen och låt det puttra ihop på mediumtemperatur till löken mjuknat och vätskan reducerats till en simmig konsistens. Rör i svartvinbärsgéle och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

2. Skär brödskivor och paté till lagom stora fyrkanter. Lägg en bit isbergssallad på varje brödskiva, lägg en patébit ovanpå och avsluta med att klicka på chutneyn. Fäst med en tandpetare och dekorera med en persiljekvist.

» Fler recept med:

,

,

,

,

Här hittar du massor av goda recept som passar till nyår, bland annat dessa snittar med paté med rödlökschutney som är enkla att göra och förbereda.