Snittar med zucchini, feta och panko

Smårätter till nyår

Dessa snittar med zucchini, feta och panko är enkla aptitretare som man kan svänga ihop när det är fest eller nyårsfirande. Jag har haft receptet liggandes på lager och tänkte att det nu kunde vara dags att tipsa om det. Det som skiljer dem åt är sältan och det faktum att de inte serveras på en brödbit vilket många andra aptitretare ofta gör. Är man glutenintolerant, eller har gäster som är det kan man byta pankoströbrödet på toppen mot glutenfritt ströbröd.

Enkla aptitretare som görs i ugnen

Först vattnar man ur zucchiniskivorna med lite salt så att extra vätska får lämna dem. Denna torkar man av och sedan toppar man skivorna med peppar, fetaost, olja och pankoströbröd. Därefter lite svarta sesamfrön på toppen som dekoration. Jag serverar dessa små munsbitar på ett fat eller en servett. De passar också bra i kombination med dessa baconlindade dadlar. Tips på passande rödvin att servera till hittar du under receptet.

» Här finns fler recept på goda aptitretare

Snittar med zucchini, feta och panko

Snittar med zucchini, feta och panko

Cirka: 25 stycken

1 zucchini (250–300g)
salt, svartpeppar
200g fetaost
0,5 dl rapsolja
0,5 dl pankoströbröd
3–4 msk svarta sesamfrön

  • Skär zucchinin i cirka 7 mm tjocka skivor. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta och låt ligga i 15 minuter så lite av vätskan dras ur. Torka av överflödig vätska.
  • Dra över peppar och tryck försiktigt fast ett lager smulad fetaost på varje zucchiniskiva. Ringla över olja, strö på pankoströbröd och avsluta med lite svarta sesamfrön. Ställ in i 200°C i cirka 30 minuter, eller tills fetaosten fått lite yta.

Rekommenderat vin till: Lindemans Shiraz Cabernet (nr 16460)


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.