Snöbollar med citron

Klassiskt julgodis

Klassiska så kallade snöbollar görs med citrus. Det här godiset är hur gott som helst och verkligen enkelt att göra. Jag brukar smaksätta mina snöbollar med rivet citronskal. Jag tycker nämligen att det blir lite fräschare smak än med lime.

Själva chokladbollarna smaksätter man med rivet citronskal. Det är inga konstigheter förutom en sak – använd ekologisk citron! Det mesta av det gift man besprutar vanliga oekologiska citroner sätter sig nämligen i skalet därför vill man ha obesprutad frukt som är fri från gift.

Snöbollar med kokos

En god vän till mig, nämligen Husmor Lisa har också berättat att det är stor skillnad på vanlig besprutad citron och ekologiskt odlad citron – förutom giftet. Hon hävdar nämligen bestämt att den ekologiska innehåller upp till tre gånger så mycket mer fruktsaft. Jag litar fullständigt på detta eftersom Lisa inte bara är en duktig kock utan också är insatt i hållbarhet när det kommer till mat och råvaror. Har du inte varit och ätit på hennes krog har du missat något!

Vit choklad till jul

Men på tal om det här med godis, välj ekologiskt så blir det kanon. Detta enkla julgodis är verkligen hur lätt som helst att göra och blir en succé att duka fram efter julmaten – eller att servera till julminglet.

Här i bloggen finns också recept på snöbollar med lakrits. Lik enkelt och helt klart något att testa, för den som älskar lakrits.

Snöbollar med citron

Cirka 40 stycken

Snöbollar med citron

1,5 dl vispgrädde
250g vit choklad
2+2 dl riven kokos
1/2 ekologisk citron

1. Bryt den vita chokladen ner i en kastrull. Värm på försiktigt och rör om tills den smält.

2. Vispa i grädden och se till att det blandas ordentligt. Ställ kastrullen åt sidan och rör i 2 deciliter riven kokos och skalet från en halv citron. Ställ i kylen minst 4 timmar.

3. Häll kokos på ett fat. Forma matskedsstora bollar av smeten och rulla dessa i kokos. Förvara kallt.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.