Snöbollar med lakrits

Enkelt julgodis med vit choklad

Jag älskar vit choklad. När folk envisas med att vit choklad inte är ”riktig” choklad brukar jag inte låtsas om dem. Vem bryr sig, är det gott så är det gott. För mig spelar det ingen roll om det kallas vit choklad eller bara chokladsmakande fett – vad det ska heta får andra bråka om.

Vit choklad är hur som helst endast fettet från kakaobönan, det så kallade kakaosmöret. När man gör ljus eller mörk choklad använder man istället kakaomassan. Förutom denna parentes tillverkas vit choklad på samma vis.

Snöbollar med kokos

En klassiker till jul är så kallade snöbollar. Dessa görs av vit choklad och är verkligen hur enkla som helst att rulla ihop. När man ska göra snöbollar behövs tre huvudingredienser – vispgrädde, vit choklad och kokos. Sedan smaksätter man snöbollarna som man vill. Eftersom jag är ett stort fan av lakrits brukar jag smaksätta med detta. Det blir försvinnande gott och är ett perfekt godis att bjuda på till jul – eller att med sig i gå bort-present.

Snöbollar med lakrits

Cirka 40 stycken

Snöbollar med lakrits

1 dl vispgrädde
200g vit choklad
2+2 dl riven kokos
2 msk lakritspulver

1. Bryt den vita chokladen ner i en kastrull. Värm på försiktigt och rör om tills den smält

2. Vispa i grädden och se till att det blandas ordentligt. Ställ kastrullen åt sidan och rör i 2 deciliter riven kokos och lakrutspulvret. Ställ i kylen minst 4 timmar.

3. Häll upp kokos på ett fat. Forma matskedsstora bollar av smeten och rulla dessa i kokos. Förvara kallt.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.