Sockerfri glögg med Stevia

Vad är stevia?

Ska du göra glögg men undviker större mängder socker? Då kan sockerfri glögg med Stevia vara ett alternativ. Stevia är ett relativt nytt sötningsmedel på marknaden som kommer från växtriket och det så kallade sötflockelsläktet. Det här är en grön växt som innehåller glykosider vilka är 50-450 gånger sötare än socker. Stevia är själva växten och steviolglykosider är de söta ämnen som utvinns ur växten.

Stevia och andra sötningsmedel innehåller inte färre kalorier än socker. Däremot är det så sött – upp till 300 gånger sötare än socker – vilket gör att man behöver ta mycket mindre för att få samma sötma. Detta gör att stevia i stort sett är kalorifritt vid denna mängd.

Enligt olika tester påverkar inte intag av steviolglykosider blodsockret hos vare sig människor med diabetes typ 1, diabetes typ 2 eller normal glukostolerans. Stevia är alltså ett intressant alternativ som har flera fördelar i jämförelse med vanligt socker, framförallt då det inte påverkar blodsocker och insulinnivåer. Om stevia besitter biverkningar återstår att se med mer forskning framöver.

Glögg utan vanligt socker

En del tycker att stevia är dyrt, men eftersom det är så sött behöver man inte ta så mycket, vilket i sin tur gör att det räcker länge. En parentes är förstås att vin i sig innehåller socker då vindruvor innehåller fruktsocker. Under vintillverkningen jäser druvorna och sockret omvandlas till alkohol. Allt socker blir dock inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. Vissa tillverkare tillsätter dessutom extra druvmust i det färdigjästa för att göra vinet sötare. Undviker du all typ av socker, eller försöker bli av med sötsuget, ja då ska du med andra ord inte ens dricka glögg eller vin över huvudtaget.

Det här med socker och sötningsmedel är en snårig skog. Huruvida stevia är bra eller dåligt tvistar de lärde om. Jag föreslår att du googlar stevia för att läsa mer för att bilda dig en egen uppfattning.

Hemmagjord glögg till glöggkvällen

När man ska göra hemmagjord glögg är det ett ypperligt tillfälle att välja vin på bag in box. I ärlighetens namn tycker jag det är ett av de få tillfällena (utom till buffé) då det är okej att köpa bag-vin. Många säger att vilket vin som helst passar, men det är sanning med modifikation. Tänk på att inte välja ett för tanninrikt vin, utan snarare ett mjukt och bärigt rödvin. De tanninrika blir ofta för sträva då man till glögg vill ha en angenäm upplevelse. De grövre vinerna kräver också mycket mer socker, eller i det här fallet, sötningsmedel. Vill man inte köpa separata kryddor kan de bytas mot en påse glöggkryddor.

Sockerfri glögg med Stevia Sockerfri glögg med Stevia

1 liter

1 liter mjukt rödvin
2 kanelstänger
1 pomeransskal
10 nejlikor
3 stjärnanis
1 tsk hela kardemummakärnor
1 st vaniljstång
2 msk stevia strö

1. Ha ner rödvinet samt alla kryddor som stevia i en kastrull. Låt det koka upp och sedan sjuda på låg värme i 10 minuter under lock. Observera att det inte får koka – då försvinner alkoholen.

2. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen dra i minst 1 timme – gärna längre. Sila av glöggen och värm på vid servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.