Södermalmssill

Årets julsill med smak av äpple och fänkål

Behöver jag ens ta på mig en jul-luva för att säga nu är det jul igen? Nu gäller färgen rött för hela slanten – och hur härligt är inte det? Tiden runt jul är verkligen mysig, i alla fall om man väljer att styra upp det så. Man kan ju å andra sidan gå runt och vara grinig över att det är kallt om mörkt, men det blir bara tråkigt för en själv.

Hemmagjord sill till julbordet

Dagarna före jul blir det ofta en hel del julstök och glöggmingel. Jag tycker det är trevligt att förgylla hela december med godsaker och trevliga tillställningar. Den här sillen är en riktig goding och blir härligt fyllig tack vare majonäs i basen. Den blir perfekt att ställa fram och bjuda på även före jul – eller varför inte till midsommar eller påsk, om man så vill?

Södermalmssill

1 stor burk på ca 1 liter

Södermalmssill

1 stor burk löksill (550g)
1 dl finskivat fänkål
1 rött äpple
1 citron
1/2 rödlök
1 dl majonäs
2 dl crème fraîche
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk skånsk senap
30g röd caviar/rom (ca 1,5 msk)
1/2 dl klippt, färsk dill
salt, peppar

1. Skölj sillbitarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Hacka rödlök, skiva fänkål på en mandolin och skiva upp äpplet. Riv skalet på citronen och rör ihop med fänkål och äpple och lök samt ca 1 msk citronsaft.

3. Rör ihop majonäs och creme fraiche med vinäger och senap. Klipp i dill och rör ihop allt med grönsakshacket. Vänd försiktigt i rommen och salta och peppra.

4. Ha ner sillbitarna i röran och skeda sedan ner i en skål eller burk. Ställ svalt och lät den gärna stå till sig en dag innan servering.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.