Söders heta Bowl of Red

Bowl of Red till fredagens tacos

Hemma hos oss gillar vi het mat… ja, i alla fall jag och min sambo. När vi är ute på landet med mina föräldrar brukar min kära far brukar hänga med bra i de heta rätterna. Min stackars mamma däremot sitter mest och hostar och flämtar med tårarna skvalande.

Hon anser själv att hon är allergisk mot chili, men jag tror snarare att hon är inte är van. Att lära sig äta het mat handlar trots allt om att vänja sig vid hetta, men gillar man inte het mat är det bara att acceptera.

Het och god chiligryta

I värsta fall får man laga en extra portion utan hetta, det vill säga minska på antalet chilifrukter. Är man av den klenare sorten är denna rätt kanske inte det allra bästa valet, men den är himla god och perfekt till fredagens tacos eller söndagens mysgryta. Originalreceptet gjorde vi med 7 chilifrukter, 3 jalapeños och 2 msk tigersås. Jag har dock minskat antalet i receptet nedan eftersom det kan tyckas vara lite väl hett. Man får helt enkelt göra det så hett som man tycker passar själv.

Vill man ha lite mindre hetta och lite rundare smak kan man ta bort kärnor och köttet som håller fast kärnorna. Det är här hettan sitter. Söders bästa Bowl of Red är ett härligt recept som min sambo knåpat ihop. Servera med gräddfil, bacon, mjukt tortillabröd och rödlökschutney.

» Fler goda recept på chiligrytor hittar du här

Söders heta Bowl of Red

För: 8 personer

Söders heta Bowl of Red

1 grön paprika
1 gul paprika
4 röda chilifrukter
2 färska jalapeños/habanero
1 gul lök
1 kg högrev eller nötstek
2 stjälkar blekselleri
4 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (á 400g)
3 dl vatten
2 msk torkad oregano
2 msk muscovadosocker
2 msk tequila
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Kärna ur och skär paprikorna till klyftor. Halvera chilifrukter och jalapeños. Skär lök till stora bitar. Fördela ut allt i en ugnsform (lägg det på et bakplåtspapper så blir det mindre disk). Rosta i ugnen på 225°C i cirka 20 minuter till de börjar få bruna fläckar. Tag ut och låt svalna. Håll ett öga på chilin som snabbare kan bli bränd.

2. Putsa köttet från segt fett och skär det till mindre bitar. Bryn köttet i smör i en riktigt varm stekpanna – ta lite i taget så pannan inte blir överfylld. Salta och peppra och ös sedan över köttet i en gryta eller en stor kastrull när det fått yta.

3. Hacka chili, jalapeños, paprika och lök. Skiva selleri och finhacka vitlöken. Ha ner allt i grytan och slå på krossade tomater och skölj ur förpackningen med vattnet. Låt blandningen koka upp och vrid sedan ner till låg temperatur så det bara puttrar. Rör ner smulad oregano, muscovadosocker och tequila, kryddor. Låt grytan puttra på låg värme under lock i 4 timmar. Servera med gräddfil, bacon, mjukt tortillabröd och rödlökschutney.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.