Gryta till söndagsmiddag
Söndagsmiddag på hösten innebär för mig ofta mustiga grytor och härliga långkok. Gärna också smakrikt och kryddigt med ett passande vin till. Den här grytan är av det enklare slaget och fylls med mört nötkött, kryddiga korvar och rökigt bacon. Visst är det kul att laga något som kräver lite mer engagemang och energi, men den här grytan är trots allt himla bekväm då den kan stå och puttra för sig själv i godan ro. Man måste inte alltid hålla på och trixa – även om man är ett riktigt ess i köket.
Mustig höstmat
Har man en slökokare kan man förstås göra Södra Stations mustiga köttgryta i den, låt den då gå i cirka 4 timmar på det högsta läget. Bryn köttet och stek bacon och korvar innan det åker ner i slökokaren så de får yta och bra smak.
Korv, bacon och fransyska
Att den här maträtten fick det här namnet beror helt enkelt på att den lagades på Södra Station. Den är god och köttig med Södra Station style.
Servera gärna med en god chutney, gräddfil och en rustik brödbit. Korka upp vinet, samla vännerna och njut av en underbart skön söndagkväll i höstens tecken. Och ingen oro, den passar precis lika bra på vintern och på vårkanten när det fortfarande är kallt ute och man behöver något värmande i magen.
Södra Stations mustiga köttgryta
1 stor burk hela champinjoner
1+2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
250g kryddig korv, ex Merguez
1 kg nötstek/fransyska
250g steklök
4 morötter
4 stänger stjälkselleri
4 dl porter
1 msk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk sambal oelek
3 msk lingonsylt
3 dl vispgrädde
2 msk ljus redning
salt, peppar, oregano, persilja, timjan
1. Hetta upp smör i en stor gryta. Lägg i champinjonerna och fräs dem ett par minuter tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Klipp baconet till breda remsor och ha ner dessa samt mindre korvbitar i grytan. Fräs allt till baconet inte längre är sladdrigt. Häll av allt i en skål.
2. Ansa köttet och skär det till mindre bitar. Skala steklökarna och skär bort båda ändarna. Hetta upp smör i grytan. Lägg i kött, steklökar och två hackade vitlöksklyftor. Se till att köttet får stekyta på alla sidor. Lägg sedan i hackad morot, selleri och den stekta baconblandningen. Häll på portern och låt det koka upp.
3. Rör ner senap, äppelcidervinäger, sambal oelek och lingonsylt. Slå på grädde och rör ner redningen. Smaka av med salt, peppar och torkade örter. Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme i cirka 1 timme.
Rekommenderat vin till: Robertson Pinot Noir (nr 75260)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Södra Stations gryta står och puttrar nu. Jag har provsmakat den och den är hysteriskt god. Blir väl ännu bättre om ett par timmar. Luktar så gott så att förbipasserande reagerar. Hade ingen sambal O. och har havre grädde i st. f. grädde, det verkar funka bra. Skulle kunna tänka mig lite äpple och broccoli i också. Jag skall gå ut och trava ved nu så att jag är riktigt hungrig när den är klar..
Sjukt bra!! jag moddade den lite eftersom min förkylning inte ger sig.. — gurkmeja och massa chili.. men annars!! Kanonrecept!! tack för fin inspiration!! :)
Hittade detta recept nu och det låter sååå gott. Ska bjuda på den till helgen. Äter man grytan som den är eller med potatis och bröd till?
Hej Fredrik.
Kul att höra.
Man äter grytan med de tillbehör man vill (beroende på vad man håller för kost och har för preferenser).
Är det helg och bjudmat kan man lika gärna slå på stort och servera något gott bröd till.
Potatis har vi aldrig ätit till den, men det är säkert gott det med.
Mvh
Madeleine
Hej!
Detta låter jättegott!
En fråga; jag tänkte använde min slökokare och undrar om alla ingredienser ska i från början? Jag gjorde ett annat recept med grädde i där grytan skar sig. Smaken var bra men grytan såg inte rolig ut. Har du några tips? Jag är ny på det här med slökokare. :)
Mvh,
Johanna
Hej Johanna.
Om grädden skurit sig kan det bero på att det funnits någon typ av syra i grytan, exempelvis vin eller vinäger. Jag brukar smaka av med den syrliga ingrediensen sist när den ska samsas med en mejeriprodukt. Se också till att använda riktig grädde på 40% och inte sån som är utblandad med karragenan.
Det är ju ingen direkt skillnad på en slökokare och en vanlig gryta så jag tror inte att det bör vara några problem. Glöm dock inte att bryna kött, bacon och lök innan du har ner det i slökokaren så blir det bäst smak. Berätta gärna hur det gick ;)
Lycka till.
Mvh
Madeleine
Tack för tipset!
Jag väntade med äpplecidervinägern till slutet och grytan blev jättegod! Kommer absolut göra detta recept igen. :)
Hej!!
Hittade denna nu på jakt efter en mustig gryta att bjuda ett gäng hungriga golfare på. Som alternativ till den annars obligatoriska surströmmingen!
En undran: Korven, marquez, är den svår att få tag på?? Och vad kan man i så fall ersätta den med??
Hej Margareta.
Självklart kan du byta Merguez mot precis vilken korv du vill. Välj förslagsvis en smakrik och kryddig korv som du själv tycker om. Varför inte Salsiccia, Chorizo eller något från lokala butikens sortiment?
Mvh
Madeleine
Det här var seriöst huuuuuuur gott som helst! Följde till punkt och pricka förutom champinjoner som fick uteslutas pga fanns inga hemma. Hade kanske lite mer morot i med. Gick så bra så och blev verkligen jättemustig och fin i smaken! Merguez passade kalasbra i grytan så skulle aldrig försöka mig på att byta ut den. Fin söndagsmiddag eller en tisdag för all del om man vill liva upp lite.
Tack, vad kul att höra :)