Soja, ingefära och chilisås

Godaste såsen?

Denna soja, ingefära och chilisås skulle kunna vara en av de bästa såserna som finns här i Landleys kök. Jag vill egentligen inte ta credd för den, för det är inte jag själv som kommit på den. Det är nämligen en tolkning av en sås som Garant säljer under samma namn. Det tråkiga med denna köpe-sås är innehållet. Den innehåller nämligen 30 ingredienser! Flera av dem är förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel och konserveringsmedel.

Jag har ingen aning om hur Garant gör sin sås, så till detta recept har mina smaklökar fått ledsaga mig när det kommer till mängd och ingredienser. Min tolkning av det hela innehåller sju ingredienser. Inga förtjockande medel, surhetsreglerande medel eller konserveringsmedel. Å andra sidan får den på grund av det uteblivna konserveringsmedlet inte lika lång hållbarhet. Jag hade denna en vecka i kylen.

Gör såsen själv

Man kan så klart göra denna sås med färsk, riven ingefära. Jag tyckte dock att det var enklare med torkat ingefärspulver. Jag hade faktiskt inte heller någon färsk ingefära. Tidigare köpte jag färsk ingefära som bara låg och ruttnade i kylen. Det var så slösaktigt att jag slutade köpa ingefära och istället nu kör med den torkade varianten. Särskilt på landet där man inte har nära till en butik och vill ha saker som håller länge.

Denna sås har vi ofta till dessa hamburgare med dubbla biffar och bacon. Där är den helt fenomenal! Den är också god till rätter med fisk, köttfärs eller nudlar.

» Här hittar du fler recept på goda såser

Soja, ingefära och chilisås

Soja, ingefära och chilisås

För: 4 personer

1,5 dl creme fraiche*
0,5 tsk lökpulver
1 tsk torkad, malen ingefära
0,5 tsk strösocker
1 tsk kinesisk soja
1 tsk srirachasås eller sambal oelek
1 nypa nymalen svartpeppar

  • Blanda creme fraiche med lökpulver, malen ingefära och strösocker.
  • Rör i kinesisk soja och srirachasås och smaka av med lite svartpeppar.

*Vill du göra såsen helt vegetarisk och vegansk byter du creme fraichen mot vegetabilisk fraiche.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.