Solrospanerad torsk med dillsås och baconsallad

Härlig sommarmat

Och så var det fredag igen. Här sitter jag på landet och lyssnar på hur min mamma suckar ”åååh, semester” ungefär en gång i kvarten. För egen del har tagit med mig kontoret ut och har gått ner till sommartid. Ja, vissa har det bra, men jag har å andra sidan ett jobb som jag tycker så mycket om att det inte gör ett dugg.

Den här våren har varit lite av en berg- och dalbana rent jobbmässigt. I ena sekunder ser allt ljust och väldigt lovande ut. I nästa går allt helt åt andra hållet. Just nu ser det så bra att ut att jag går runt med både korsade fingrar och tår – man vill ju inte jinxa det ;)

Hur det än går ska jag njuta av den här sommaren, för hittills har den varit kanon – och med lite tur blir resten av den den precis lika fin.

Solrospanerad torskÄgg- och baconsallad

Glutenfri panering

Nu är i alla fall sommaren här och livskvalitet råder för fulla muggar. Visst är det skönt med en grundvärme i luften, att kunna sitta ute och äta, gå barfota i gräset och pillra i rabatterna – om man nu har några sådana? Rabatter alltså, inte fötter.

Den här rätten må kanske inte baseras på sånt man har i grönsakslanden – det beror förstås på vad man har i dem. Däremot är den enkel att svänga ihop och underbar att avnjuta framåt kvällskvisten. I vanlig ordning är den glutenfri tack vare att fisken paneras i solrosfrön istället för klassiskt ströbröd. Fin är den också för den som vill hålla formen. Vill du inte hålla formen ordnar du lätt till det genom att addera ett glas vin till det hela. Smaklig spis och trevligt helg.

Solrospanerad torsk med dillsås och baconsallad

För: 4 personer

Solrospanerad torsk med citrus- och dillsås samt ägg- och baconsallad

Ägg- och baconsallad:
1 paket bacon
4 ägg
4 dl frysta ärtor
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
70g blandad sallad
75g babyplommontomater
1 grönt äpple
1 dl gröna oliver

Citrus- och dillsås:
3 msk hackad dill
5 dl matlagningsyoghurt
1/2 citron
salt, peppar

Solrospanerad torsk:
800g torskfiléer
1 ägg
2 dl solrosfrön

1. Stek bacon och koka äggen. Tina ärtor och skölj bönor. Blanda allt i en salladsskål tillsammans med halverade babyplommontomater och oliver samt tärnat äpple.

2. Rör ihop dill och matlagningsyoghurt tillsammans med saften från en halv citron samt salt och peppar. Ställ svalt fram till servering.

3. Hacka solrosfröna till ett grovkornigt pulver i en mixer. Vispa upp ägget och häll upp på en tallrik. Häll de malda solrosfröna på en annan. Torka fiskfiléerna och doppa först i ägget och sedan i fröpulvret. Smält smör i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.