Hemmagjorda Soltorkade Tomater

Ugnstorkade tomater?

Varje gång jag plockar fram mina hemmagjorda soltorkade tomater ur kylskåpet ska sambon envisas med att säga ”men de där är ju inte soltorkade – de är ugnstorkade”. Ja, det är visserligen sant, men å andra sidan – hur många av de soltorkade tomater vi handlar i butik är egentligen torkade i solen – på riktigt?

Nyttiga och goda tomater

Ja inte vet jag. En sak vet jag dock och det är att det bli så mycket godare, och i många fall mycket billigare, att göra det själv. Dessutom måste jag undra varför de skulle bli bättre om de torkas i solen?

Att torka egna tomater är i alla fall himla enkelt. Allt man behöver är lite tålamod och en ugn. Tomater innehåller mestadels A-vitamin och C-vitamin. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre.

Hemmagjorda Soltorkade TomaterHemmagjorda Soltorkade Tomater

De godaste soltorkade tomaterna gör du själv

Ännu en god sak med det hela är att man kan ta en riktigt fin olivolja att lägga in tomaterna i när de är klara. Därefter, när tomaterna är slut, har man en riktigt fin tomatolja. Det är mer än man kan säga om slaskoljan som används i många av köpevarianterna (inte alla, men vissa). Gör man egna blir det helt enkelt lite nyttigare.

Semitorka gärna tomaterna, och prova med olika varianter som cocktailtomater eller plommontomat. Man väljer själv vad man vill marinera i – örter, kapris och vitlök är gott. Rosmarin sätter också piff på det hela. Så här enkelt är det att göra egna soltorkade tomater – eller hemtorkade, om man så vill.

Så lätt är det att göra egna Soltorkade Tomater marinerade

Hemmagjorda Soltorkade Tomater

1 burk på ca 4 dl

1 kg tomater
1 nypa salt
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
färsk timjan och oregano

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100-150°C i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ungsluckan. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gärna till tomaterna efter två timmar så att de inte redan är klara, dvs när de inte längre vätskar och har börjar torka till. Börjar de bli brända – sänk värmen.

3. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Så lätt är det att göra egna Soltorkade Tomater. Dessa marineras i olivolja med örter och vitlök. Smaskens!