Hemmagjorda Soltorkade Tomater

Ugnstorkade tomater?

Varje gång jag plockar fram mina hemmagjorda soltorkade tomater ur kylskåpet ska sambon envisas med att säga ”men de där är ju inte soltorkade – de är ugnstorkade”. Ja, det är visserligen sant, men å andra sidan – hur många av de soltorkade tomater vi handlar i butik är egentligen torkade i solen – på riktigt? Ja, inte sjutton vet jag. Men vad jag vet är att det det går precis lika bra att göra egna soltorkade tomater hemma i ugnen. Det är ju också det perfekta sättet att ta tillvara på alla tomater som man odlar själv.

Goda, soltorkade tomater i ugn

Det blir dessutom så mycket godare och i många fall mycket billigare att göra det själv. Man kan ju också undra varför de skulle bli bättre om de torkas i solen? Att torka torka tomater i ugnen går hur som helst också fortare än att vänta på att solen ska göra sitt.

Att torka egna tomater är i alla fall himla enkelt. Allt man behöver är lite tålamod och en ugn. Tomater innehåller mestadels A-vitamin och C-vitamin. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre. Eller varför inte dina egna hemodlade tomater? Den kreative tar förstås tomater i olika färger och med olika mönster.

Hemmagjorda Soltorkade TomaterHemmagjorda Soltorkade Tomater

De godaste soltorkade tomaterna gör du själv

Ännu en god sak med det hela är att man kan ta en riktigt bra olivolja eller rapsolja att marinera tomaterna i när de är klara. Därefter, när tomaterna är slut, har man en riktigt fin tomatolja. Det är mer än man kan säga om slaskoljan som används i många av köpevarianterna (inte alla, men vissa). Gör man egna blir det helt enkelt lite nyttigare. En överblivna tomatoljan gör sig utmärkt att använda till matlagning och dressingar. Läs gärna mer bland kommentarerna nedan där du hittar knep på hur du ska tänka vid valet av olja och vad du kan använda den till.

Semitorka gärna tomaterna, och prova med olika varianter som cocktailtomater eller plommontomat. Man väljer själv vad man vill marinera i – örter, kapris och vitlök är gott. Rosmarin sätter också piff på det hela. Så här enkelt är det att göra egna soltorkade tomater – eller hemtorkade, om man så vill.

» Här hittar du fler recept på saker du kan göra själv istället för att köpa

Hemmagjorda Soltorkade Tomater

Så lätt är det att göra egna soltorkade tomater

1 burk på ca 4 dl

1 kg tomater
1 nypa salt
8 vitlöksklyftor
2–3 dl extra virgin olivolja
färsk timjan och oregano

  • Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.
  • Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100–150°C i cirka 3–4 timmar och glänta lite på ungsluckan. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gärna till tomaterna efter två timmar så att de inte redan är klara, dvs när de inte längre vätskar och har börjar torka till. Börjar de bli brända – sänk värmen.
    • Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

    Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

    Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.