Blåbärspaj med vit choklad och rutnät

Enkel paj med massor av blåbär

Förra helgen hade vi våra vänner över på besök ute på landstället. Det blev två riktigt trevliga dagar med sällskapsspel, femkamp och god mat. Den här sommaren har skogarna varit fyllda med blåbär. Det var under min och mammas första kantarelltur och som vi upptäckte det, och blåbären var dessutom riktigt stora och fina. Med detta i bakhuvudet bestämde jag och sambon att vi skulle bjuda våra gäster på blåbärspaj.

Sagt och gjort tog vi bärhinkarna och begav oss ut i skogen. Blåbär är för övrigt en riktigt dunderbär. Det innehåller massor av antioxidanter och sägs ha ett innehåll som är bra både för prostatan och koordinationen. Nu har jag varken en prostata eller särskilt dålig koordination, men blåbär är rackarns gott, så självklart skulle det bakas blåbärspaj.

Sommarens bästa blåbärspaj

Sambon ville ha en riktig sagopaj med rutnät ovanpå. Det visade sig vara lite knepigare än beräknat eftersom sockret i degen gjorde att den blev spröd. Det hela löstes dock på ett smart sätt. En del av degen kavlades ut på ett bakplåtspapper, sedan klipptes bakplåtspappret – med degen kvar på – till cirka 1,5 centimeter breda remsor. Resten av degen plattades ut i pajformen och förgräddades. Därefter fylldes skalet med blåbär och remsorna lades ovanpå, med pajdegen nedåt. Sedan var det bara att grädda klart pajen. Hur fiffigt som helst.

Jag använder också lite ättika i mina pajdegar eftersom det gör dem följsamma och smidiga att arbeta med. Själva ättikssmaken försvinner när degen gräddas. Servera blåbärspajen med vaniljsås och något gott i glaset. Det här blir verkligen sommarens bästa blåbärspaj.

Blåbärspaj med vit choklad och rutnät

För: 6-8 personer
Tid: 10+40 minuter
Temperatur: 200°C

Sommarens bästa blåbärspaj

Pajdeg:

6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa salt
200g smör
0,5 tsk ättika (12%)
1 msk vatten

Pajfyllning:

1,5 l blåbär
0,5 dl strösocker
50g vit choklad

1. Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke. Arbeta ihop med rumsvarmt smör, ättika och vatten. Kavla ut en del av degen – inte för tunt – på ett bakplåtspapper och klipp sedan bakplåtspappret med degen kvar på till 8 stycken cirka 1,5 centimeter breda remsor. Platta ut resten av degen i en smörad pajform om cirka 25 cm i diameter. Se till att degen går hela vägen upp till kanten så att galler-remsorna kan fästas i skalet. Förgrädda i 200°C i 10 minuter.

2. Fördela ett lager blåbär i pajskalet. Strössla över lite socker och riv över ett lager choklad. Uppreta proceduren hela vägen upp till pajskalet är fyllt med blåbär – cirka 3 lager räcker.

3. Placera ut fyra remsor med bakplåtspappret nedåt. Se till att de ligger bra och vänd dem sedan med degen nedåt. Tryck till degremsorna i båda sidorna av pajskalet och dra sedan bort bakplåtspappret. Upprepa proceduren åt andra hållet så at det bildas ett rutnät. Ställ in pajen och grädda i 200°C i 40 minuter. Lägg ett bit aluminiumfolie över pajen efter halva tiden och grädda klart. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.