Sommarens bästa bönsallad med linser och knapriga frön

Härlig sommarsallad med frön och linser

Jag har en förkärlek till knapriga sallader. När det lagas sommarmat hos oss är det ofta någon typ av protein som hamnar på grillen, exempelvis kött, fisk eller fågel. Tillbehören består oftast av en eller ett par sallader och en sås. När det kommer till salladerna är jag ute efter olika konsistenser så att det blir kul att äta. En grönare sallad med tomat, gurka och salladsblad, är inte alltid så upphetsande. Men i kombination med en smakrik potatissallad och en knaprig sallad blir det kanon. Det är alltså här den knapriga salladen kommer in i bilden.

God och mättande sallad

Den här salladen är mättande och god. Den är glutenfri och dessutom väldigt dekorativ. Knaprigheten kommer från frön och morötter som tillsammans med bönor och linser ger en härlig färg. Belugalinser och Puylinser är mina favoriter i sallader. Dessa linser håller sig nämligen hela mycket bättre jämfört med gula, röda och gröna linser som lätt kokar sönder. De sistnämnda är dock utmärkta att göra linsotto och olika sorters mjölfria pajskal med.

Blommor som går att äta

Örterna i denna sallad får man välja efter behag. Jag passade på att välja färsk bladpersilja och min absoluta favoritkrydda under sommaren – kryddtagetes. Kryddtagetes är en blomma som man kan äta både de gröna bladen och blommorna på. Den har en underbart kryddig smak med inslag av citrus. Man skulle kunna säga att den är som koriander fast med mycket mer smak. Har du inte provat så borde du verkligen – den är underbart att ha i matlagningen. Mer om Kryddtagetes kan du läsa här.

Sommarsallad med bönor, linser och frön

För: 4 personer

Sommarens bästa bönsallad med linser och knapriga frön

3 dl belugalinser
smör eller olja
3 morötter
1 dl pumpafrön
1 dl skalade sesamfrön
1 tetra kidneybönor (400g)
1 tetra stora vita bönor (400g)
0,5 dl kapris
0,5 dl extra virgin olivolja
4 msk balsamvinäger
1 knippe färsk bladpersilja
5 blad kryddtagetes
salt, peppar, vitlökspulver

1. Sjud linserna i rikligt med vatten och lite salt i 20 minuter. Slå av vattnet.

2. Hacka morötterna till små tärningar. Stek morotshacket i smör, eller mjölkfritt smör eller olja för veganskt. Ha ner pumpafröna mot slutet och allra sist sesamfröna.

3. Skölj bönor och blanda med linserna, det stekta samt kapris. Ha i vinäger och olja. Smaka av med färska, klippta örter och kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.