Sommarsill med rabarber och kirskål

Hemgjord sill till midsommar

Denna hemgjorda sill gjorde jag förra året till midsommar. Jag tänkte så här; vad kan man göra för rolig och annorlunda sill av det man har i trädgården? Svaret blev denna goda sommarsill med rabarber och kirskål. I tider som dessa, då matpriserna är på väg uppåt och man vill ta vara på det som finns är denna sill perfekt att svänga ihop. Den är enkel att göra och blev också ännu godare än jag hade trott.

Jag lägger in sillen ett dygn innan midsommar så den får stå till sig och ta smak. Det gör inget om man är ännu tidigare ute och gör den ett par dagar innan. Jag använder en ask inläggningssill till denna sill. Något år testade jag Garants inläggningssill men den var usel. Hela fisken löste upp sig och allt blev till en grå geggamoja. Efter det kostar jag gärna på mig vad gäller sillen och väljer Abbas.

Kirskål

Sill med ogräs

Att göra denna sill är som sagt enkelt. Man rör ihop ättikssprit, socker och salt. Sedan är det bara att ge sig ut i trädgården på jakt efter rabarber och kirskål. Kirskål, som plågar många trädgårdsägare, har en smak som påminner lite om morotsblast och selleri, när den äts färsk. Denna har använts sedan långt tillbaka av munkarna i diverse matlagning. Jag har den ofta i paj, gratäng och gryta. Den passar också fint att ha i soppan. Och så passar den prima i denna sill!

Kirskål får vita blommor som påminner lite om hundkex. Den kan förväxlas med en växt som heter Mästerrot, men den går också att äta. Skillnaden på mästerrot och kirskål ser man på bladen. Mästerrot har färre blad med lite mer rundad form medan kirskål har spetsigare blad och fem per kvist. Rabarbern hackar man och kirskålen plockar man isär till småblad. Ner med dessa samt sillen i en burk med lagen och sedan är det klart.

Vill du slå på stort med ett gäng annorlunda och hemgjorda midsommarsillar kan jag rekommendera Gran- och jordgubbssill med rödklöver och denna Flädersill med svartvinbärsblad och rödlök. Dessa två tillsammans med denna rabarber- och kirskålssill blir ett härligt inslag som definitivt kan höja på några ögonbryn.

» Här hittar du fler recept på hemmagjorda sillar

Sommarsill med rabarber och kirskål

Sommarsill med rabarber och kirskål

För: 1 stor burk på ca 1 liter

2 dl vatten
0,5 dl ättikssprit (12%)
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
1/2 rödlök
80g rabarber
10g små blad av kirskål
1 ask Abbas inläggningssill (á 420g)

  • Rör ihop vatten med ättika, strösocker och salt. Rör tills sockret och saltet löst upp sig.
  • Skiva en halv rödlök. Skölj och skiva rabarbern tunt (i cirka 2–3 millimeters-skivor). Skölj kirskålen och plocka bladen från stjälken till individuella småblad. Häll av lagen från inläggningssillen och skär sillen till lagom bitar.
  • Varva alla ingredienserna i en 1-litersburk och slå på lagen. Låt stå ett dygn.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.