Sommartallrik med citrussparris, lufttorkad skinka, rökt fetaost och blomkrasse

Lätt och läcker sallad

Veckan innan midsommar var jag sugen på att laga något lätt och somrigt. Samtidigt passade jag även på att prova några av Fontanas fina produkter; Balsamvinäger med honung och deras rökta fetaost. Båda var riktigt goda och funkade bra med resten av smakerna som samsas i den här goda sommarrätten. Både jag och sambon satt på balkongen och log nöjt, för det här var en perfekt start på sommaren.

Enkel sommarmat

Ibland är man sugen på en lite matigare sallad. Ärligt talat har jag aldrig varit för typiska sallader med isberg, gurka och tomat. Nr jag gör sallad ska det finnas båda goda charkuterier, ost och tuggiga grönsaker och rotsaker. Annars får det vara. Man ska bli mätt, nöjd och belåten. En somrig sallad med sparris, skinka, fetaost och blomkrasse är inte bara en färgbomb, det är en härlig sommarrätt som är underbar att njuta av på kvällen med ett glas rosévin.

Sommartallrik med citrussparris, lufttorkad skinka, rökt fetaost och blomkrasseSommartallrik med citrussparris, lufttorkad skinka, rökt fetaost och blomkrasse

» Ännu fler sommarrecept hittar du här

Somrig sallad med sparris, skinka, fetaost och blomkrasse

För: 4 personer

Sommartallrik med citrussparris, lufttorkad skinka, rökt fetaost och blomkrasse

1 knippe grön sparris
1/2 citron
3 msk olivolja
salt, peppar, vitlökspulver

4 stora rödbetor
2 gröna päron
120g lufttorkade charkuterier, ex salame milano
6 gröna blad av blomkrasse
300g rökt fetaost (2 paket)
1 dl solrosfrön
2 msk balsamvinäger med honung
salt, svartpeppar

1. Skär bort den träiga delen på sparrisen och koka ca 5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och ha ner olja, rivet citronskal samt salt och peppar i kastrullen. Ställ tillbaka hastigt på plattan så att det får hettas upp. Skaka om så att oljan blir jämt fördelad och ställ sedan kastrullen åt sidan.

2. Skala och dela varje rödbeta till fyra stora klyftor. Koka i saltat vatten i ca 30 minuter. Häll av vattnet.

3. Rosta solrosfröna i en stekpanna tillsammans med en skvätt olja och lite salt.

4. Fördela ut rödbetor, klyftade päron, sparris och remsor av lufttorkade charkuterier över tallriken. Strimla upp krassebladen, fördela ut dessa samt smulad fetaost över tallriken. Strössla över solrosfröna, häll över citrusoljan från sparrisen samt balsamvinäger. Avsluta med lite salt och några drag med pepparkvarnen.

SparrisIngredienser

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.