Sommartårta med grädde, lemon curd och fläder

Enkel tårta att bjuda på under sommaren

Jag gillar desserter som är enkla att svänga ihop. Som denna sommartårta med grädde, lemon curd och fläder. Denna tårta kan man göra med endast köpta saker, om man vill. Jag gör den med grädde, färdiga sockerkaksbottnar, färdig vaniljsås och lemon curd.

Jag brukar använda såna där runda sockerkaksbottnar som är skurna i tre skivor, vilket således gör att man får tre lager. Den mittersta sockerkaksbotten smaksätter jag med fläder genom att blanda fläderkoncentrat med vatten – alltså sånt man köper och blandar till dryck, och sedan låter sockerkakan suga i sig av det. Man kan så klart både baka sockerkakan själv och göra fläderkoncentratet själv. Då brukar jag göra flädersaft enligt detta recept.

Välj själv hur avancerat det ska vara

Lemon curden kan man så klart också göra själv, liksom vaniljsåsen. Man kan alltså välja hur pass mycket av denna tårta man vill göra från grunden. Jag som är bekväm och dessutom har en massa andra saker att laga till sommarmaten håller det enkel och använder så mycket färdigt som möjligt. Väljer man att gå på det spåret är det bara att vispa grädden med lite vaniljsocker och plocka bären som ska ligga på toppen. Toppa med de bär du har tillgång till. Just denna tårta toppar jag med körsbär, jordgubbar, blåbär och smultron.

» Här hittar du fler recept på goda tårtor

Sommartårta med grädde, lemon curd och fläder

Sommartårta med grädde, lemon curd och fläder

För: 1 tårta (cirka 8–10 personer)

3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk fläderblomskoncentrat
0,5 dl vatten
1 paket sockerkaksbottnar
1,5 dl vaniljsås/marsan
1,5 dl lemon curd

Topping:

körsbär
jordgubbar
blåbär
smultron

  • Vispa grädde tillsammans med vaniljsocker. Blanda fläderkoncentrat och vatten.
  • Lägg ut den understa sockerkaksbottnen på ett fat. Bre på ett lager vaniljsås.
  • Lägg på nästa sockerkaksbotten. Häll på flädersaften så sockerkaksbotten får dra i sig av den. Beroende på hur färsk sockerkakan är suger den olika mycket. Blanda till lite mer fläderkoncentrat om den fortfarande verkar för torr.
  • Bre på ett lager lemon curd och lägg sedan på den översta sockerkaksbottnen. Spatla ut grädde runt om med hjälp av en slickepott. Dekorera med färska bär och ätliga blommor. Blommorna på bilden heter gurkört.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.