Sommartårta med maräng och jordgubbar

Enkel sommartårta med jordgubbar

Sommartårta i all ära. Den ska både gå snabbt och lätt att laga. Dessutom ska man kunna göra den i förväg. Är det här allt du söker i en tårta är denna goding perfekt. Ska du ha många gäster dubblar du bara mängden och lagar den på en ugnsplåt med höga kanter. Denna goda tårta bjöd jag sambon på till dessert när han fyllde år. Tillförrätt fick han tre härliga smårätter med kräftor, och till huvudrätt grillad hajmal med smörslungad potatis och kräftröra. Han brukar alltid få en gräddtårta med jordgubbar på sin födelsedag, men denna gång kände jag för att variera det hela.

Så lyckas du med marängen

Tårtbottnen kan med fördel göras i förväg och förvaras på en torr plats. Ska man baka maräng brukar man säga att det ska vara torrt väder. Anledningen är att marängen får alldeles för mycket fukt när det är lågtryck. Samma gäller när man baka Drömmar och sufflé. Med en skvätt ättika i marängen blir den både glansigare och stabilare.

Smarta tips

Vispa marängen till den stelnat helt och du kan vända bunken upp och ner. Se till att ingen äggula hamnar i vitan och se till att ha en väl rengjord skål till vispningen. En del torkar ur skålen med ättika för att få bort eventuellt fett som kan finnas i bunken medan andra använder en gnutta potatismjöl. Personligen tycker jag inte att något av de sista behövs, des bara till att unvika spill av gula så går det lekande lätt. Grädden smaksätts med lite punsch, så varför inte servera det hela med ett glas punsch till?

Vill du hellre laga en klassisk jordgubbstårta? Självklart finns recept på det med här i bloggen.

Sommartårta med maräng och jordgubbar

För: 6 personer
Tid: 25-30 minuter
Temperatur: 175C°

Sommartårta med maräng och jordgubbar

Sockerkaksbotten:

2 äggulor (stora ägg) (stora ägg)
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
100g smält smör
2 msk mjölk

Maräng:

2 äggvitor (stora ägg)
1 krm ättika
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker

Topping:

0,5 dl mandelspån
3 dl vispgrädde
2 msk punsch (efter vispning)
1 liter jordgubbar

1. Separera äggvitor och gulor. Vispa ihop äggulorna med vetemjöl, bakpulver, strösocker, smält smör och mjölk.

2. Vispa äggvitor med strösocker och vaniljsocker till ett hårt skum.

3. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en fyrkantig form om cirka 20×20 cm. Häll i sockerkakssmeten och häll sedan på marängen ovanpå. Strössla över mandelspån. Grädda tårtan längst ner i ugnen i 175°C i 25-30 minuter.

4. Vispa grädden och vänd sedan i punschen. Lyft ur tårtan ur formen och lägg på et fat. Bred på grädde och toppa med snoppade jordgubbar.

Rekommenderat vin till: Carlshamns Flaggpunsch (588) 74:-

Bjud på enkel sommartårta med maräng och jordgubbar. Denna med sockerkaka, maräng och mandel kan lagas i förväg.