Soppa på skinkspad och julrester

Soppa av julens rester

Jag ogillar verkligen svinn. Jag ogillar det så pass mycket att jag här om veckan anmälde mig till donationsregistret. Dvs att mina organ doneras när jag har gått bort. Ja, det är kanske en liten makaber jämförelse, men jag tycker verkligen inte om när saker går till spillo i onödan. Om jag ska slänga någon pryl låter jag den alltid i första hand gå till någon second-butik. Överbliven mat blir nya rätter, och har något blivit så passa gammalt att det är ohjälpligt, då hamnar det på komposten så det får bli ny fin jord att odla i.

Tryckkoka julskinkaDenna soppa på skinkspad och julrester är en riktig restsoppa som är utmärkt att svänga ihop när man har rester från julbordet. Resterna från julbordet kan ju både ätas igen efter jul, eller användas i nya rätter. Denna soppa innehåller både julskinka, korv, potatis, brysselkål, julskinka och skinkspad. Man kan ta vilken sorts korv man vill. Exempelvis någon julkorv från julbordet, prinskorv eller någon annan sort som ligger och skräpar i kylen eller frysen. Har man fått kokt potatis över från sillen är det bara att använda den.

Ta vara på det som blivit över

Grönkålen som dekorerar julskinkan är det många som slänger, men den är ju hur bra som helst att laga mat på – även om den är lite trött och sladdrig så märks det inte. I denna soppa har jag både grönkål och brysselkål. Vi har alltid båda på julbordet och det blir alltid rester av dem båda. Här kan du läsa mer om hur man tar vara på julresterna. Själva buljongen till soppan består av spadet som man kokat julskinkan i. Har man inte kokat skinkan själv kan man använda sig av köttfond eller grönsaksfond istället som man blandar ut i samma mängd vatten.

Jag har även i några morötter och lite stjälkselleri. Det hela blir en mustig, god och matig soppa som är perfekt att servera som vardagssoppa i mellandagarna, eller innan jul. Det som känns överflödigt plockar man bara bort, eller byter mot något annat. Vill du laga denna soppa någon annan gång än till jul – kanske under hösten – kan du som sagt byta skinkspadet mot samma mängd köttbuljong och julskinkan kan bytas mot vanlig påläggsskinka. Här hittar du fler smarta recept på julens rester.

Soppa på skinkspad och julrester

Soppa på skinkspad och julrester

För: 4 personer

400g potatis
4 prinskorvar
1/2 gul lök
50g grönkål
smör + olja att steka i
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
100g kokt brysselkål
150g julskinka
1 liter skinkspad
5 dl vatten
2 tsk äppelcidervinäger
svartpeppar

  • Tärna potatis och korv. Hacka löken och strimla grönkålen.
  • Värm olja och smör i en stekpanna. Stek potatis, korv, grönkål och lök. Om potatisen redan är kokt behöver den inte stekas ännu. Stek under omrörning i cirka 5–6 minuter.
  • Hacka morot och selleri. Kvarta brysselkålen och strimla skinkan. Lägg ner allt i pannan och stek ytterligare någon minut. (Om du använder kokt potatis, lägg i den i detta steg.)
  • Slå på skinkspad, vatten och äppelcidervinäger. Smaka av med svartpeppar. Låt puttra under lock i 10 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.