Laxtacos i salladsblad med mango, cashewnötter och chili

Vad ger laxen dess färg?

När jag lagar mat tänker jag ofta på hur färgerna på tallriken ska passa ihop. Väljer man exempelvis en vit fisk kan det vara snyggt med färgglada tillbehör. När man väljer lax är det trevligt att blanda upp det hela med lite gröna inslag.

FjordörretGillar man färgglad fisk finns det faktiskt en fisksort som har ännu starkare färg än laxen, nämligen norsk fjordörret. Den norska fjordörret är en odlad laxfisk som lever i de norska fjordarna. Denna har bättre förmåga än laxen att ta upp det röda pigmentet, vilket gör att den är fint rödfärgad i köttet. När allt kommer till kritan äter man även med ögonen.

Laxtacos

Även strukturen är annorlunda på fjordörret. Köttet är fastare och glansigare eftersom fisken är mindre än laxen. Den har också en rundare form vilket gör filéerna tjockare. Fjordörret odlas vilket gör att den enligt Livsmedelsverket inte behöver frysas innan den äts.

Den kan också ätas rå vilket gör den utmärkt till rätter som kräver lite uppvärmning eller ingen alls. Man kan alltså servera den till hemmagjord sushi eller bara sota den lite snabbt med en gasbrännare.

Sota fisken med gasbrännare

Gasbrännare Flame BoyDet kan tyckas att en gasbrännare är lite av en matnördig pryl, men den är himla användbar till både det ena och det andra. På landet har jag en större brännare från Biltema som jag ofta använder när jag ska tända spånet i röken.

Hemma har jag en lite mindre gasbrännare som går in i köksskåpet – den är perfekt till att exempelvis bränna av bruleepuddingen eller ytan på fisken. Butiken Cervera har också en bra modell på gasbrännare.

Enkel helgmat

Sotad fisk i salladsblad med mango, cashewnötter och chili är verkligen en härlig maträtt som passar på helgen när man vill lyxa till sig med lite asiatiska influenser. Salladsbladen fylls och äts som paket och får en riktigt härlig smak tack vare kombinationen av sotad fisk och soja. Det hela blir lite som en taco, och tack vare ett man äter det hela i sallad blir det också som en glutenfri taco. Självklart kan man äta denna rätt i tortillabröd eller tacoskal om man tål och vill. Ska du äta denna rätt i salladsblad, se till att välja avlånga, hela och lite mer knutna blad av hjärtsallad eller gemsallad. De blad som är för vida är svåra att få innehållet att ligga kvar i. Samma gäller naturligtvis för trasiga blad. Jag tycker att de blad som är avlånga och ganska styva/tjocka är bäst.

Sambon gillade framför allt skivorna av chili som gör att man får ett sting av hetta lite här och var. Servera som en härlig helgmiddag eller varför inte svänga ihop som mingelmat på festen, exempelvis till en buffé?

Lyxiga fredagstacos med fisk

Vi käkade denna rätt en andra gång som fredagsmiddag. Den är perfekt att laga eftersom den inte kräver så många ingredienser, och den är social när man lagar och plockar i det innehåll man vill ha. Andra gången hade min pappa slarvläst ingredienslistan och köpt naturella cachewnötter och vanlig styckfryst lax. Nötterna rostade vi i en panna med en skvätt olja och salt. Den fisk de hade köpt lämpar sig däremot verkligen inte till att sota. Den frysta har ingen god smak och den är porös i sin konsistens. Alltså stekte vi den kort i en riktigt het panna tillsammans med kryddor och lite smör. Du kan alltså göra på detta vis om du inte har tillgång till en riktigt bra, färsk fiskbit. Du kan ju naturligtvis också göra så om du inte är förtjust i rå fisk. Ska du ha färsk/rå fisk, välj en bra sort som Norsk Fjordörret, Salma, Benella eller en riktig sushilax.

» Här hittar du fler recept med lax

Fler recept-tips

Laxtacos i salladsblad med mango, cashewnötter och chili

För: 4 personer (3 per person)

Laxtacos i salladsblad med mango, cashewnötter och chili

Srirachamajjo:

0,5 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
2 msk vatten
2 msk srirachasås
salt

Till salladsbladen:

10 cm gurka
1 mango
1 röd chili
2 salladslökar
180g hjärtsallad/gemsallad
60g böngroddar
1 dl saltade cashewnötter
1 kruka koriander
japansk soja*
2 lime

Sotad fjordörret:

300-400g lax (se ovan)

1. Blanda majonnäs med creme fraiche, vatten, chilipulver och salt. Rör ihop och ställ svalt.

2. Skär gurka och skalad mango till korta stavar. Skiva chilifrukt och salladslök och blanda med mangon och gurkan. Fördela ut salladsbladen på tallrikar – 3 per tallrik. Lägg i lite böngroddar, mangoblandningen, cashewnötter och koriander i varje blad. Sprinkla på lite soja.

3. Skär fjordörret till munsbitar och bränn ytan på ena sidan av fisken med en gasbrännare så de får en lätt bränd yta. Fördela ut fjordörret i salladsbladen. Servera med srirachamajjo, halverad lime och extra färsk koriander.

*Observera att vete står i många innehållsdeklarationer på soja, trots att soja är glutenfritt. Soja tillverkas av sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen separeras sojasåsen utan att det förekommer något vete i den färdiga sojan – detta deklareras dock i innehållsförteckningen. Läs mer om gluten i soja hos Livsmedelsverket.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.