Sötsur fläskgryta med vitkål, äggnudlar och lime

Sötsur fläskgryta från min första bok

Denna gryta är en av mina absoluta favoriter och kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg. När jag var liten gjorde min mamma ofta sötsur fläskgryta med strimlor av skinkstek. Detta recept på sötsur fläskgryta med vitkål, äggnudlar och lime är lite som en vidareutveckling av hennes recept. Mamma hade nämligen inga äggnudlar i grytan eller de tillbehör jag serverar till. Jag har också vidareutvecklat smakerna i grytan och adderat lite fler ingredienser.

Denna gryta kan man variera på lite olika vis. Vitkålen kan man exempelvis byta mot rödkål och salladslöken mot purjolök. Sockerärtorna kan man byta mot sugarsnaps eller sojabönor. Har man ingen färsk paprika går det bra med paprikasallad.

Vilket kött ska man ta?

När jag ska välja kött till denna gryta brukar jag ta benfri kotlett, fläskkarré eller picnicbog – lite beroende på vad jag får tag i. Det går även bra med skinkstek. Den som är glutenintolerant kan byta äggnudlarna mot glasnudlar eller mot ris. Vill du ha lite extra piff på det hela passar det fint, att förutom nudlar och jordnötter, även servera grytan med limeklyftor, färsk koriander och grön chili som man hackar eller skivar.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Sötsur fläskgryta med vitkål, äggnudlar och lime

Sötsur fläskgryta med vitkål, äggnudlar och lime

För: 6 personer

1 kg benfri kotlett, fläskkarré eller picnicbog
salt, peppar
400g vitkål
1 rödlök
smör + sesamolja
1 dl äppelcidervinäger
2 stora vitlöksklyftor
2 stora morötter
150g sockerärtor
1 röd paprika
3 salladslökar
1 grön chilifrukt
1,5 liter vatten
0,5 dl kinesisk soja
1 msk socker
1/2 lime

Tillbehör:

125g äggnudlar
hackade jordnötter

  • Ansa köttet från hinnor och skär det till strimlor. Finhacka vitlöken, strimla vitkålen och skär löken till smala klyftor.
  • Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och lägg i en klick smör och sesamolja. Stek köttet i omgångar så det får yta. Salta och peppra. Ös över köttet i en gryta.
  • Dra ner temperaturen i stekpannan till medelvärme, smält smör i stekpannan och lägg i vitkål och lök. Stek några minuter under omrörning så det mjuknar och får lite färg. Salta ett varv strö över vitlöken. Låt steka ytterligare en halv minut och ös sedan över i grytan.
  • Skär morötter till smala, långa stavar eller hyvla dem till långa flagor med en potatisskalare. Strimla sockerärtor och paprika på längden. Skiva salladslök och chili. Lägg allt i grytan. Slå på vinäger, vatten, soja, socker och pressa i saft från limen. Lägg på ett gläntat lock och låt det småputtra i 1 timme.
  • Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner nudlarna i grytan och servera med hackade jordnötter och färsk koriander.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.