Fläskgryta med sötsur smak
Detta recept på sötsur gryta med fläskkött, vitkål och grön chili är en riktig favorit. När jag var liten brukade mamma laga fläskgryta emellanåt. I hennes gryta var det skinkstek, vitkål och ananas. Här i bloggen finns det recept på både sötsur gryta med skinkstek och ananas och en sötsur kycklinggryta med vitkål och ananas.
Jag använder benfri kotlett, men man kan ta skinkstek eller karré om man hellre vill det. Ett måste är vitkålen som blir så himla god tillsammans med den sötsura smaken som man får av sockerärtor, morötter, lime och vinäger. De två första är söta medan den sista är sur. För att balansera upp det och öka sötman lite har jag också i en matsked socker. Eftersom kinesisk soja innehåller så mycket sälta behövs inget ytterligare salt.
Som vardagsmat eller söndagsmiddag
Allra godast är det att servera grytan med ris till, men kan man även köra med äggnudlar eller glasnudlar om man är sugen på det. Man kan också hacka salta jordnötter och servera till som topping.
I grytan har jag skivad grön chili, men jag brukar även hacka lite extra och ha ner i en skål så att man kan ha på lite extra. Vi gillar ju het mat hemma hos oss. Den här grytan gör jag i veckan, men den passar naturligtvis lika bra till helgen tillsammans med de goda tillbehören – exempelvis till söndagsmiddagen.
» Här hittar du fler recept på goda grytor
Sötsur gryta med fläskkött, vitkål och grön chili
1 kg benfri kotlett i bit
salt, peppar
400g vitkål
1 stor rödlök
0,5 + 0,5 dl äppelcidervinäger
2 stora vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
0,5 dl kinesisk soja
1 msk socker
1/2 lime
2 stora morötter
150g sockerärtor eller sugarsnaps
1 grön chilifrukt
1 dl inlagd röd paprika på burk
Tillbehör:
3 dl ris
- Ansa köttet från fett och skär det till strimlor. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha i en klick smör och sesamolja. Stek köttet i omgångar så det får yta. Salta och peppra och ös över köttet i en gryta.
- Finhacka vitlök, strimla vitkål och skär lök till smala klyftor. Värm en stekpanna till medelvärme med en klick smör. Ha ner vitkål och lök. Stek några minuter under omrörning så det mjuknar och får lite färg. Salta ett varv, slå på vinäger och strössla över vitlöken. Låt steka ytterligare en halv minut och ös sedan över i grytan.
- Skär morötter till smala, långa stavar. Strimla sockerärtor och skiva grön chili. Ha ner allt i grytan tillsammans med den inlagda paprikan. Slå på vatten, äppelcidervinäger, soja och socker och pressa i saft från limen. Lägg på ett gläntat lock och låt grytan småputtra i 1 timme.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen och servera till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Kom just hit efter att ha gjort grytan färdig för kok!! Jag drog ner på vattnet och rörde i lite majsstärkelse! Fyllde också på med ananasspad, det blev gott. En gryta som är god o lätt att ändra på lite allt efter vad man har hemma i kyl o skafferi!!
Hej Anette.
Vad bra att du fick till det som du ville ha det :)
Mvh
Madeleine
Hej!
Jag är en novis när det gäller matlagning men när man följer dina recept brukar man lyckas!
Fast stämmer det verkligen att det ska vara 1,5 LITER till denna gryta? Det blev väldigt vattnigt även om det inte är något fel på smaken!
Jag körde i lite extra soya och chili så det blev så starkt som vi vill ha det!
Med vänlig hälsning
Micke
Hej Micke.
Vad härligt att det lyckats hittills ;)
Vad gäller vätskemängden i denna gryta kokar en del bort under timmen den puttrar. Det är dock en gryta i asiatisk stil där man kan äta med sked. Den ska vara rinnig – som en buljong, men vill man ha lite mer konsistens kan man alltid röra i lite majsstärkelse eller redning.
Mvh
Madeleine