Sötsur gryta med nötstek och vitkål i tryckkokare

Köttgryta i tryckkokare

Har du en tryckkokare? Underbart! Om inte, ja då kan det ta lite längre att laga maten. Jag har en av de senare modellerna från Crock-Pot som både kan slökoka och tryckkoka. Visst har den fler funktioner än dessa två, men det är faktiskt bara de här två jag använder – och jag älskar dem. Framför allt tryckkokingen som snabbat upp tiden det tar att koka en mustig och god gryta.

Till och med sambon, som fortfarande kommer och frågar vilken knapp det nu var man startade tryckkoningen på, har tagit enkelheten med tryckkokning till sitt hjärta. Och ja, för den som undrar – vill du tryckkoka med Crock-poten är det knappen där det står ”Manual” du ska trycka på. Superlogiskt va? Hmm… Hur som helst hade jag tidigare en klassisk tryckkokare som man ställde på spisen, men Crock-Poten känns både säkrare och enklare att använda eftersom den sköter sig helt själv, är tyst och sedan går över i varmhållning när den lagat klart.

Sötsur gryta med nötstek och vitkål

Förra helgen åt vi en sötsur gryta med nötstek och vitkål i tryckkokare. Man kan ta vilket nötkött man vill – både fransyska, högrev och nötstek funkar fint. Vill man hellre ha fläskkött går det så klart också bra. Köttet och löken bryner jag i en stekpanna. Man kan bryna i Crock-poten men jag bryner hellre i en stor stekpanna på spisen. I Crock-Poten får inte allt kött plats och då måste man ändå hålla på och lyfta över det till en egen skål. Dessutom tycker jag att man får högre värme i en stekpanna vilket ger den där fina ytan på köttet. Sist men inte minst är det också enklare att vända köttbitarna i en stekpanna snarare än att stå och veva i en hög gryta som man måste kika ner i. Smaken är som baken, men när det kommer just till kött har i alla fall jag gått över till att bryna i panna.

I de flesta recepten jag sett väntar med att ha i stärkelsen efter att man tryckkokat. Kanske beror det på att man vill se hur konsistensen blir och lättare kunna modellera? Jag bestämde mig i alla fall denna gång för att ha i majsstärkelsen redan från början – och det blev hur bra som helst. Jag tycker att såsen blev precis lagom simmig – och vill man ha den ännu tjockare är det så klart bara att röra i mer redning efteråt. Rör i så fall ut redningen i kallt vatten och häll ner lite i taget i grytan medan du kör den på Suté-läget. Låt puttra några minuter.

En annan sak man också brukar undvika är att ha i syrliga ingredienser från början. Dessa kan nämligen göra att köttet blir hårt. Kanske var jag lite rebellisk denna gång, för även vinägern provade jag att ha i från första början innan tryckkokningen gick igång. Om köttet blev hårt? Nej. Tryckkokningen gör köttet så mört att det i så fall inte var något som märktes. Det hela blev en god gryta som med dessa små justeringar faktiskt blev ännu enklare att laga. Vill du göra den sötsura grytan utan tryckkokare lagar du den bara i vanlig gryta på spisen i cirka 3 timmar, eller tills köttet mjuknat.

» Fler recept på goda grytor hittar du här

Sötsur gryta med nötstek och vitkål i tryckkokare

Sötsur gryta med nötstek och vitkål i tryckkokare

För: 6 personer

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötstek
salt, peppar
400g vitkål
4 morötter (ca 400g)
350g pumpa, ex halloween, muscat eller butternut
1 grön paprika
2 gröna chilifrukter
6 dl kallt vatten
2 tsk majsstärkelse
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl sweet chilisås
2 tsk kinesisk soja
0,5 dl olivolja

Tillbehör:

ris

  • Grovhacka lök och finhacka vitlök. Ta bort nätet från köttet. Ansa bort eventuella hinnor och segt fett. Skär köttet i 1,5 cm tjocka skivor och skär sedan skivorna till strimlor. Var noga att skära tvärs över fiberriktningen.
  • Smält smör i en stekpanna och stek löken på medeltemperatur så den mjuknar och fåt en lätt yta. Lägg ner vitlöken i pannan på slutet och låt den värmas en minut. Lägg över i tryckkokaren.
  • Bryn köttet på hög värme och lägg över i tryckkokaren. Stek köttet i mindre omgångar så inte pannan fylls och köttet istället kokar. Salta och peppra under stekningen.
  • Strimla vitkålen och skiva morötterna. Skär pumpan till små tärningar. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva chilin. Lägg ner allt i tryckkokaren och blanda.
  • Rör ut majsstärkelsen i vattnet och rör sedan i vitvinsvinäger, sweet chilisås, soja och olivolja. Slå vätskan över grytan och sätt på locket. Tryckkoka i 1 timme (på höga läget). Servera med kokt ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.