I höstas kom min andra kokbok
I augusti i år släpptes min nya kokbok, Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta. Allt i ett-rätter är smidig mat som passar till vardag och helg, året runt. För mig innebär det att hela rätten lagas, slutförs eller monteras som en helhet innan den serveras. Exempelvis kan det vara en panna, gratäng eller typisk plåtmat där tillbehör så som grönsaker, ris, pasta och potatis lagas tillsammans med proteinet. En annan variant kan vara att gratinera allt tillsammans mot slutet, alternativt att man gör en stor, härlig sommarsallad med ljumna tillbehör. Ibland integrerar jag såsen i rätten och ibland serveras den kall vid sidan av.
Maträtter där allt lagas tillsammans är kul mat där man kan laborera med olika ingredienser och smaker. Det är också mat för både den stora familjen och det lilla, stressade hushållet. När allt kommer omkring finns det massor av allt i ett-rätter som passar de flesta tillfällen; paj, gratäng, gryta, soppa och olika sallader är bara några exempel. En härlig köttfärslimpa, falukorv i ugn eller en hel köttbit med rotsaker är också smått oslagbart. Och du, på tal om grytor så hittar du min första kokbok, Grytor – lättlagat till vardag och helg hos Bokus.
Enkelt med mat som lagas i ugn
Många av mina recept lagas i ugn, och det är inte en slump. Jag tycker nämligen att det är skönt att kunna förbereda rätten, ställa in den i ugnen och sedan göra något annat medan maten lagas. saker och ting blir så himla mycket smidigare och man kan lägga tid på annat, som att duka eller bara njuta av några minuters extra lugn och ro.
I allt i ett-boken bjuder jag på massor av goda recept med varierande huvudråvaror och innehåll. Alla recepten är också tydligt markerade med symboler som visar om det till exempel är en vego- eller kötträtt. Det hela kompletteras med åtta kalla såser som kan kombineras till de olika rätterna. Du hittar också fem enkla desserter, varav fyra lagas i ugn. Jag äter och lagar sällan dessert, men när jag väl gör det ska det vara enkelt och inte kräva en massa invecklade metoder. Alla rätter i boken är enkla att laga, för frågar du mig ska man inte behöva vara ett kulinariskt geni för att lyckas med middagen.
Rättelse i receptet från boken
Sötsur högrevsgryta med vitkål, nudlar och majs är ett av recepten som finns med i nya boken. Just ur detta recept har något viktigt trillat bort – nämligen salt och svartpeppar. Många saltar och pepprar ändå på rutin när de lagar mat och följer kanske inte recept till punkt och pricka, men är man nybörjare är det kanske svårt att veta hur man ska krydda. Utan salt och peppar blir det också lite smaklöst.
Delarna som är kursiva i receptet nedan är de delar som saknades i boken. Det bör också tilläggas att soja, som denna rätt innehåller, är salt, så salta inte för mycket på grönsakerna. Jag tycker också att det är godast när det sista saltet och pepparn adderas när man äter – alltså att man ställer fram ett saltkar och en pepparkvarn på bordet. Alla upplever ju sälta olika. Min personliga åsikt är att den allra sista sältan som adderas när man äter plockar fram de sista smakerna och lägger sig mer på toppen, medan saltet man har i under matlagningen lägger sig över allt och blir mer som en salt bas.
Recept med högrev
Denna gryta gör jag med högrev, och frågar du mig är högrev en av de bästa styckningsdetaljerna man kan välja till en gryta. Detta möra kött, från främre delen av nötdjurets rygg, har en lite grövre textur och mycket insprängt fett, vilket gör att det kan kokas länge. Jag älskar höstiga grytor med högrev och har det också ofta i chiligryta till exempelvis tacos. Syran i denna gryta kommer från äppelcidervinäger. Eftersom kött har en tendens att bli hårt av syrliga ingredienser har man i den allra sist.
» Här hittar du fler goda recept på grytor

Sötsur högrevsgryta med vitkål, nudlar och majs
1 kg högrev
1 stor gul lök
400g vitkål
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 stor morot
2 stora vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
smör
salt, svartpeppar
1,2 liter vatten
1 msk kinesisk soja
1 burk majskorn (165g)
100g äggnudlar
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk majsstärkelse
- Ansa högreven från hinnor och skär det till remsor. Skala och hacka löken. Strimla vitkålen tunt. Kärna ur och strimla paprikorna. Gnugga moroten ren och skär den till tunna stavar eller
snurra till strimlor i en grönsakssvarv/spiralizer. Skala och skiva vitlöken tunt. Skiva chilin. - Smält en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om – fyll inte pannan utan bryn hellre i omgångar. Salta och peppra under stekningen. Ös över sky och kött i en skål.
- Smält en stor smörklick i grytan och ha ner gul lök. Låt den stekas någon minut och ha sedan ner paprika, vitkål och morot. Salta och peppra. Låt det fräsa några minuter, lägg sedan i köttet och ha ner vitlök och chili. Slå på vatten och soja och ha i majskornen. Blanda allt och höj värmen så att det börjar koka. Dra sedan ner värmen så att det endast sjuder och lägg på locket. Låt grytan puttra under lock i 90 minuter.
- Ha ner äggnudlarna och rör i äppelcidervinäger. Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och rör ner i grytan. Låt allt puttra i ytterligare 15 minuter. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.