Sötsur kycklinggryta med vitkål och ananas

Kycklinggryta i slökokare

En maträtt jag minns sedan jag var liten är sötsur kycklinggryta. Min mamma gjorde den när vi var små och det var en favorit. I vuxen ålder bestämde jag mig för att göra en egen variant av det hela, jag vet nämligen att smakerna jag då tyckte var goda antagligen skulle vara lite mesiga idag. Alltså frågade jag inte ens mamma hur hon gjorde den, utan knåpade ihop detta recept efter eget huvud.

Jag älskar chili så länge det inte tar över hela rätten och blir som en brinnande effekt i munnen. Då känner man ändå ingen smak. Alltså har jag gett denna gryta en extra knuff av spansk peppar. Gillar du inte gillar het mat kippar du chilin eller tar bara hälften.

Enkel och god vardagsmat

Sötsur kycklinggryta med vitkål och ananas kom att bli en riktig favorit än en gång i den nya tappningen. Det här är verkligen enkel och god vardagsmat som räcker till många och som går smidigt att laga. Denna gryta lagar jag i Crock Pot, men självklart kan man laga den i en vanlig gryta på spisen. Se till att ha medeltemperatur på plattan (mellan 2:an och 3:an) och låt grytan gå i cirka 2 timmar. Det ska bara småputtra. Till grytan serverar vi vitlöksfräst jasminris, vilket är en typisk brasiliansk företeelse. Det är verkligen supergott och mycket mer smakrikt än vanligt ris. Prova och du kommer ha svårt att sluta.

» Här hittar du fler goda kycklinggrytor

Sötsur kycklinggryta med vitkål och ananas

För: 6 personer

Sötsur kycklinggryta med vitkål och ananas

1 kg kycklingfilé
2 stora gula lökar
2 stora morötter
1 röd paprika
300g vitkål
1 röd chilifrukt
1 stor burk ananas (567g)
2 dl vitt vin
0,5 dl vitvinsvinäger
7 dl vatten
1 tärning umamibuljong
1 stor vitlöksklyfta
salt, peppar
3 msk ljus redning

Vitlöksfräst jasminris Brasilian Style:

4 vitlöksklyftor
3 msk olja
4 dl jasminris
7 dl vatten

1. Skär kycklingfiléerna till mindre bitar. Ställ Crock Potens innergryta på spisen och hetta upp den med smör i botten. Bryn kycklingen runt om på hög värme.

2. Skala och halvera lökarna och skiva dem tunt. Strössla ut löken över kycklingen.

3. Skär morötterna till tunna strimlor med kniv, mandolin eller med en julienneskärare. Kärna ur paprikan och strimla den. Hyvla vitkålen tunt med en osthyvel och strimla chilifrukten. Strössla ut allt i grytan och blanda det.

4. Slå ananasspadet i grytan och skär ananasringarna till sex bitar vardera. Ha ner ananasen i grytan. Slå på vin, vinäger och vatten. Smula i buljongen och pressa i vitlök. Salta och peppra.

5. Flytta över innergrytan till Crock Poten och starta den i högsta läget i tre timmar. Rör i redningen mot slutet av koktiden om du vill ha den lite simmigare.

6. Ris: Slå olja i en kastrull så det täcker botten och värm den. Pressa i vitlöken och rör om – ha inte för varmt så den bränns, då blir den besk. Ha ner ris och salt och blanda med vitlöksoljan. Låt riset fräsa i oljan i 2-3 minuter under omrörning. Slå på vattnet och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen så det knappt puttrar. Låt puttra under lock i cirka 12 minuter, eller tills vätskan kokat bort.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.