Spagetti med lyxig köttfärssås

Hur gör du din spagetti med köttfärssås?

Spagetti med köttfärssås är en rätt som kan lagas på en mängd olika vis. Alla har sitt favoritrecept, och vi som lagar denna rätt ofta testar nog nästan varje gång med lite olika ingredienser. Denna långkokta spagetti med lyxig köttfärssås gör jag som omväxling med blandfärs. Det gör det hela saftigare eftersom det är en högre fetthalt på griskött.

Förutom färs har jag så klart i gul lök, krossade tomater, vitlök, morötter och oregano. Dessa är för mig de obligatoriska ingredienserna i en köttfärssås. Jag har aldrig buljong i min pastasås eftersom en buljong automatisk blir till av de ingredienser man har till.

Mustig och smakrik pastasås

Så vad gör då denna spagetti med köttfärssås annorlunda? Ja, jag gillar att peta i lite allt möjligt. Därför har jag även i champinjoner och färska småtomater för att ha lite mer att tugga på, samt dijonsenap som ger god smak och lite bett. När det kommer till pastan kan man välja vilken sot man vill. Jag tar spaghetti, men det går precis lika bra med tagliatelle eller någon annan pasta så som penne rigate eller pastasnäckor. Till och med makaroner passar ju bra. Servera med kalamataoliver, färsk basilika och riven parmesanost på toppen. Och så klart ett något gott bröd och ett glas rödpang.

» Här hittar du fler god pastarätter

Spagetti med lyxig köttfärssås

Spagetti med lyxig köttfärssås

För: 6–8 personer

2 stora gula lökar
800g blandfärs
salt, peppar, malen spiskummin
3 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
1 dl olivolja
2 stora vitlöksklyftor
300g champinjoner
2 morötter
2 msk dijonsenap
2 msk torkad oregano
salt, peppar
400g kvistplommontomater (romantica)

300g spagetti

Tillbehör:

1 dl svarta kalamataoliver
parmesanost
1/2 kruka färsk basilika
bröd

  • Hacka lök och låt den mjukna i smör i en stekpanna på medelvärme. När löken mjuknat, ös över i en stor gryta.
  • Stek lite av färsen i taget och ös över i grytan när den fått färg. Krydda med salt, peppar och malen spiskummin.
  • Skiva champinjonerna och stek dem i smör med salt och peppar. Ös över i grytan.
  • Slå på krossade tomater, vitt vin, vatten och olivolja. Ha ner finhackad vitlök och rivna morötter. Klicka i dijonsenap, smula i oregano och smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och låt allt puttra på medelvärme i 2 timmar. Halvera tomaterna och ha ner i grytan när det är en kvart kvar.
  • Koka pastan al dente och slå av vattnet. Blanda pastan med såsen i kastrullen. Servera med svarta oliver, riven parmesanost, färsk basilika och bröd.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.