Spaghetti med räkor, vitlök, chili och tomat

Enkel och god pasta med räkor

En lätt och god pasta är något jag emellanåt blir sugen på. Med lätt menar jag att den inte innehåller tusen ingredienser. Men också att man inte blir så däst och trött när man ätit den. Denna spaghetti med räkor, vitlök, chili och tomat är en enkel favorit som är lätt att svänga ihop. Spagettin kan man byta mot någon annan pastasort om man föredrar det – exempelvis linguine, tagliatelle eller en ännu bredare variant.

En fredagsfavorit

Räkor är något jag väljer när jag vill äta lättare mat. Räkor är också lyxigt och riktigt gott. Lustigt nog väljer många räkor när det ska ätas romantisk middag. Fråga mig inte varför. Jag brukar i alla fall välja frysta färdigskalade räkor när jag vill hålla det enkelt. Jag tycker dessa är bättre är de räkor som ligger i en lag i burk. Dels är de frysta större men också inte lika saggiga.

Tillsammans med ugnsrostade tomater, gul lök och chili blir det en riktigt god kombination. Själva såsen görs av något så enkelt som olivolja och en skvätt vitt vin för syrlighet. Saknar man något kan man förstås ha i lite grädde. Enklare än så här blir det knappast.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Spaghetti med räkor, vitlök, chili och tomat

För: För 6-8 personer

Spaghetti med räkor, vitlök, chili och tomat

500g cocktailtomater
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
500g spaghetti
1 dl olivolja
1 dl vitt vin
1 röd chilifrukt
400g frysta, skalade räkor
salt, peppar

  • Halvera tomaterna och fördela ut dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta tomaterna i 30-40 minuter i 200°C.
  • Hacka löken och låt den mjukna i smör på medelvärme i en stekpanna. Pressa i vitlöken på slutet och dra sedan bort stekpannan från plattan.
  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen men dra av cirka 1-2 minuter på koktiden. Slå av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Ha ner den stekta löken och hackad chili. Rör i olja och vin och låt det fräsa upp under omrörning. Tina räkorna och ha ner i pastan. Vänd försiktigt ner de rostade tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Dekorera gärna med några basilikablad eller någon annan ört.

Rekommenderat vin till: Ricossa Bianco Appassimento (78708)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.