Spaghetti-bolognesepaj

Ikväll bär det av på party med casino-tema. Jag älskar fester med tema och bjuder gärna på en crazy outfit. Innan vi ska till festen ska vi göra oss i ordning hemma hemma hos oss och vad är då inte bättre än en färdig middag att mumsa i sig innan det är dags att dra? Denna Spaghetti Bolognesepaj blir larvigt god och är mättande.

Lättlagad paj med vintips

Paj är en typisk rätt som ger mycket resultat till minimal insats. När den får stå till sig, kanske ända till dagen efter, blir den bara ännu godare. Det här är en lite annorlunda köttfärspaj där skalet helt enkelt fylls med en färdig Pasta Bolognese. Mumsfilibabba och perfekt att bara ta fram och värma. Under receptet finns också ett gott vin som passar till maten.

Pajform med ärtorPajfyllning

Spaghetti Bolognesepaj

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Bolognesepaj

Sconesbotten:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25g smör
0,75 dl mjölk

Fyllning:
50g spaghetti
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
400g köttfärs
1 tsk sambal oelek
1 liten burk hela champinjoner
2 msk kapris
1 burk krossade tomater
2 dl riven ost
salt, peppar, timjan, oregano

Stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke. Klicka i smöret och arbeta in den samt mjölken i degen. Kavla ut till en stor rundel och lägg ut i formen. Degen får gärna hänga lite över kanten så att den inte faller ner. Skär till ett runt bakplåtspapper (ställ formen ovanpå pappret och skär runt med en papperskniv). Häll ut torkade ärtor ovanpå bakplåtspappret och förgrädda i 5 minuter i 225° i ugn. Tag ut och häll av ärtorna och ta loss bakplåtspappret.

2. Koka spagettin i saltat vatten i en minut mindre än vad som står på förpackningen.

3. Hetta upp en panna med smör. Hacka gula löken och fräs den mjuk tillsammans med vitlöken. Ha ner köttfärsen och sambal oelek. När köttfärsen börjar få färg, ha ner champinjoner och kapris. Låt de krossade tomaterna rinna av genom ett durkslag. Spara tomatsaften. Ha ner tomatkrosset i pannan, klipp pastan till lite kortare bitar och ha ner även det i stekpannan. Krydda och häll på lite av tomatsaften vartefter det börjar bli torrt. Allt behövs dock inte. Låt puttra i ett par minuter.

4. Täck botten av pajskalet med riven ost. Häll i fyllningen, sedan stannigen. Avsluta med ett lager riven ost ovanpå. Grädda i 225° i ca 20 minuter. Om kanten på skalet blir bränt kan det skäras bort.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.