Spansk köttgryta

Mammas klassiska recept

Den här hösten har jag spenderat mycket tid ute på landet tillsammans med mina föräldrar. Som egenföretagare har jag förmånen att kunna välja var och när jag jobbar. Eftersom det varit en intensiv höst har jag avsatt särskilda dagar då jag sitter hos mina kunder och när jag har möten. På så vis har jag kunnat planera veckorna till att jobba hemifrån torsdagar och fredagar. Det är då jag har ut åkt till landet för att kunna spendera några extra dagar med att jobba i lugnet och nära naturen, vilket är så skönt. Mina föräldrar bor där hela sommarhalvåret och på fredagarna kommer sambon ut. Sedan tar vi helg.

God vardagsmat med köttfärs

Torsdagarna har min mamma lagat maten. Då har det blivit gamla klassiker som hon lagade förr och som jag och min syster växte upp med. Det har varit kul att återuppleva dessa klassiska smaker, och självklart har jag bett mamma om recepten. Detta receptet på falukorv i ugn är en av klassikerna som är omåttligt populärt här i bloggen eftersom det är så himla enkelt och gott. Även detta recept på spansk köttgryta är en klassiker. Efter ha frågat ut mamma hur hon gör den kan jag konstatera att det är ett väldigt enkelt recept med få ingredienser.

Dock använder hon vetemjöl till att reda såsen samt ketchup. Jag undviker onödigt socker i maten och tycker det är trevlig när alla kan äta maten, alltså har jag bytt till majsstärkelse som är glutenfri och tomatpuré som inte innehåller något socker. Du gör själv hur du vill.

Snabblagat och enkelt

Spansk köttgryta är en enkel gryta med köttfärs som passar utmärkt som vardagsmat. Den räcker till många tack vare att man drygar ut den med tillbehören potatis och ris. Grytan är utmärkt att laga i förväg och värma på när det är dags att äta. Då blir den faktiskt ännu godare eftersom smakerna kommer till sin rätt. En sak som är lite annorlunda med denna goda köttfärsgryta är att den serveras med både ris och potatis. Dessutom måste de obligatoriska gröna ärtorna vara med.

Varför den kallas för ”spansk köttgryta” har jag ingen aning om, för det inget i den som är typiskt spansk, snarare svenskt. Hur som helst har den alltid kallats så hemma hos oss så det får den göra här i bloggen också.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Spansk köttgryta Spansk köttgryta

För: 8 personer

2 stora gula lökar
800g nötfärs
3 msk koncentrerad oxfond
2 msk tomatpuré
1 kruka persilja
3-5 dl mjölk
1 msk majsstärkelse
salt, vitpeppar

4 dl jasminris
800g potatis
4 dl gröna ärtor
tomat

1. Hacka och stek löken på låg värme i smör till den mjuknat ordentligt. Ös över löken i en gryta.

2. Fräs nötfärsen och finfördela den. Ös över i grytan.

3. Ha i oxfonden och rör i tomatpuré och hackad persilja. Pudra över majsstärkelse och späd med lite mjölk i taget till det blir en grötliknande konsistens. Låt allt puttra ihop och rör om då och då. Servera med ris, kokt potatis och ärtor.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.