Spareribs med ingefära och ananas, bakade potatishalvor och baconkrisp

Kommer baby back ribs från grisbebisen?

På denna sida, där jag har listat vad olika köttdetaljer heter på engelska, förekommer en rolig diskussion bland kommentarerna. Först kommer en person och säger att jag skrivit fel och att tjocka revben heter Spare ribs och att tunna revben heter Baby back ribs. Jodå, denna person har minsann bott i USA i 20 år, så han vet. Troligtvis har han varken jobbat i köttdisken eller styckat kött under de 20 år han bott där…

Direkt under den kommentaren kommer en annan person och säger ”Det är fel som du skrivit! Spare ribs är tjocka och baby back ribs är tunna revben (kommer ju från bebisen). Har bott många år i USA, så jag har koll!”

Denna kommentar får mig att fnissa, dels med tanke på det är så uppenbart fel att baby back ribs skulle komma från grisbebisen, men också för att kommentaren är så otrevligt och uppläxande formulerad. Och jodå, bor man i USA vet man tydligen allt. Det får mig att undra om källgranskning är ett utdöende begrepp samt om internet-vett och etikett är ett minne blott. Kan man inte vara lite trevlig och artig? Bara för att man sitter bakom en skärm istället för att prata ansikte mot ansikte verkar folk tycka att man kan bete sig hur som helst. Vill du beskåda denna komik är det bara att klicka på länken ovan och scrolla ner till kommentarerna.

Tunna revben, tjocka revben och kamben

Låt oss nu reda ut det hela med de olika sorterna revben. Det finns nämligen tre typer av ribs och revben; tunna revben, tjocka revben och kamben. Var på grisen de sitter ser du på styckningsschemat nedan.

Hur drar man hinnan av revbenenTunna revben är långa och plattare revben. Dessa sitter på bakre delen av bröstkorgen. Dessa kallas för spareribs på engelska. Tunna revben kan vara lite knepiga att tillaga eftersom köttet är relativt ojämnt fördelat över benet. Tunna revben har också en hinna på insidan som man bör dra bort för att få in mer smak i köttet samt att göra det aptitligare. Hinnan lossar man upp med en kniv och drar sedan bort med hjälp av hushållspapper.

Tjocka revben i sin tur sitter undertill och framtill på grisen. Alltså främre delen av bröstkorgen. Tjocka revben heter thick spare ribs på engelska. Dessa är saftiga och goda med mycket kött. Tjocka revben är ofta den sort man använder till typiska revbensspjäll, exempelvis till jul. Låt dem gärna sjuda länge innan de grillas eller steks. De blir också fina på låg temperatur i ugn.

Kamben, också kallade Baby back ribs, kommer inte från grisbebisen och har inget med grisens ålder att göra. Det har snarare med längden på biten att göra. Back ribs, baby back ribs eller Pork Loin Back Ribs som de kallas på engelska, sitter längs med kotlettraden, alltså närmast ryggraden, upptill på grisen. Det är med andra ord en styckdetalj som består av de ben som blir över när man styckar ut en benfri kotlettrad. Att de heter baby back ribs beror helt enkelt på att de är kortare. Dessa revben är köttigare, lite tjockare och kortare.

Den som vill läsa mer om de olika varianterna på revben kan läsa mer hos exempelvis Professional Secrets, Wikipedia, Spisa, TheKitchn och Scan.

Styckschema fläsk ribs revben

Recept med tunna revben

I detta recept har jag använt spareribs, alltså den tunna och platta revbenssorten. Revbenen lagas i ugn på lägre temperatur och penslas sedan med en härlig röra av ananas och ingefära – två smaker som passar fint till fläskkött. Till det hela serveras bakade potatishalvor som toppas med bacon, rödlök, gräslök och gräddfil. Det är alltså lite som bakad potatis, fast med halva potatisar istället för hela.

Jag tycker det här är en rätt som passar under hela sommarhalvåret och långt in på hösten. Har man en grill kan man slutföra revbenen genom att grilla dem. Ju lägre temperatur och längre tid du kör revbenen, desto mörare blir de. Vill man ha fler tillbehör till dessa spareribs med ingefära och ananas, bakade potatishalvor och baconkrisp rekommenderas en krämig coleslaw.

» Här hittar du fler recept på ribs

Spareribs med ingefära och ananas, bakade potatishalvor och baconkrisp

För: 4 personer

Spareribs med ingefära och ananas, bakade potatishalvor och baconkrisp

Spareribs:

1,5 kg spareribs (tunna revben)
3 vitlöksklyftor
salt, peppar
3 msk riven, färsk ingefära
1 liten burk krossad ananas (á 140g)

Bakade potatishalvor:

4 stora potatisar

Tillbehör:

1 paket bacon
1/2 rödlök
1 kruka färsk gräslök
1 dl gräddfil
70g machésallad

  • Dra av hinnan på revbenens insida (den sidan med mindre kött och som buktar inåt). Lossa hinnan med i ena änden med hjälp av en mindre kniv. Greppa hinnan med en bit hushållsspapper och dra av den från hela revbensbiten. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg ut ribsen. Klappa in köttet med pressad vitlök, salt och peppar, ställ sedan in i ugnen på över- och undervärme i i 1,5 timme på 150°C. Kör riven ingefära och krossad ananas i en mixer. Pensla de färdiglagade revbenen med röran medan de är varma.
  • Gnugga potatisarna rena och koka dem hela i cirka 20 minuter. Hetta upp ugnen till 250°C. Skär potatisarna mitt itu och lägg in på ett grillgaller med snittytan uppåt. Rosta i cirka 10 minuter eller tills de fått fin yta.
  • Stek baconen knapriga och hacka till kross. Hacka röd lök och klipp gräslöken. Toppa potatisarna med gräddfil, baconkross och gräslök. Sprinkla ut rödlöken runt om om servera med machésallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.