Sparris

Sparris – Recept, tips och inspiration

Enkel titel, eller hur? Sparris kort och gott. Sparris får stå ut med både ris och ros. På ris-sidan har vi fenomenet att dåligt lukt kan uppstå vid besök på damernas efter sparrismiddagen. Ja, vid ett besök på herrarnas också för den delen… Fenomenet att urin får denna lukt när man ätit sparris är en intressant diskussion och sägs bero på att kroppen bryter ner asparaginsyran som finns i sparrisen.

Sparris och illaluktande urin?

Enligt säkra källor är finns det också två läger – eller två gener, om man så vill; de som producerar denna doft och de som inte gör det. Desutom har vi också de som känner denna lukt, respektive de som inte känner den. Man kan alltså producera sparrispink utan att känna till det – och vice versa. Som ni säkert kan förstå har det uppstått en del intressanta scenarion med komiska toalettbesök hemma hos oss för att reda ut det hela…

”Mat-Niklas” avslöjade matfusk

Men för att övergå till den lite trevligare sparrissidan så är det ljuvligt när de första späda sparrisarna finns till försäljning – så klart av svenskt ursprung. Ingen har väl missat skandalen tidigare i år då säljarna på Hötorget i Stockholm ljög om att de sålde svensk sparris?

SparrisProblemet var bara att ingen sparrisodlare ännu hade någon till försäljning den tiden på året eftersom det är för tidigt. Vi som inte gillar fusk kan tacka krögaren Niklas Ekstedt för att han belyste detta fuffande.

Under april månad brukar man i alla fall kunna få tag i svensk sparris. Med andakt ska den avnjutas med skirat smör eller lite riven, fin parmesanost. Man kan också ta ett knippe sparris, linda varje sparris med bacon och sedan steka tills baconet blivit knaprigt.

Allt det där klarar ni förstås själva att laga, därför kommer här lite andra tips på vad man kan göra med sparrisen. Inspiration kan man väl aldrig få för mycket av?

Träiga delen på sparrisen

SparrisJag kan också tillägga att jag alltid skär mina sparrisar. Att bryta sparrisen för att få bort den träiga delen tar oftast bort för mycket – och det är ju verkligen slöseri. Tänk också på att inte göra som italienarna och koka sönder den stackars sparrisen.

Sparris kan med fördel grillas lätt med några penseldrag av olja, stekas snabbt i smör eller kokas lätt i saltat vatten. Ångkokar man dem behålls ännu mer smak och nyttigheter.

Hur länge ska man koka sparris?

Hur länge man ska koka dem beror förstås på sparrisens tjocklek, men 1-2 minuter räcker gott och väl – en så kallad blanchering. Vit sparris kan behöva någon minut längre än grön sparris. Kolla också in tricket som gör att sparrisen håller längre. Jag köpte med mig sparris från Italien förra året och hade dem i kylen över fyra veckor. De var hur fina som helst när vi väl åt dem.

Goda recept med sparris


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.