Sparris och sockerärtssoppa med getost och krutonger

Sauvignon Blanc Day

Den första fredagen i maj varje år firar man Sauvignon Blanc Day. Varför inte fira den med en härlig sparris och sockerärtssoppa med getost och krutonger? Som av ett sammanträffande är sauvignon blanc en av mina absoluta favoritdruvor. Viner på sauvignon blanc blir friska och krispiga med smak av nässlor, krusbär och citrus.

Beroende lite på hur druvorna har växt och hur man vinifierar dem kan de också få en lite mer bränd ton. En del tycker att har att göra med med vilket land det kommer ifrån, och jag håller visserligen med. Däremot har jag druckit undantag som bekräftat regeln. Vad det beror på lite vilket område vinet kommer från.

Sauvignon blanc från Frankrike

Vitt vinDe franska vinerna på sauvignon blanc är eleganta och friska med toner av gröna äpplen, krusbär och mineral. I vinerna från Pouilly fumé kan man ibland ana en liten rökig ton, precis som namnet antyder då ”fumé” betyder rök.

Sauvignon blanc från det franska distriktet Bordeaux kan också skilja sig då en del tillverkare låter vinerna jäsa och lagras på ekfat. På så vis får man fylligare vita viner där rostade toner och en antydan av vanilj samsas med de klassiska aromerna.

Sauvignon blanc från Nya Zealand

Sauvignon blanc från Nya Zealand är mer aromatiska och ännu mer krispiga med smak av nässlor, svartvinbärsblad och gröna äpplen. Här kan man också hitta toner av tropisk frukt. Även här använder sig vissa producenter av ekfat vilket ger fylligare viner och toner av vanilj.

Recept till Sauvignon Blanc

Mina sauvignon blanc-favoriter kommer från Nya Zeeland. I distriktet Marlborough producerar man underbart fräscha viner med hög syra och gröna toner. Lagom till Sauvignon Blanc Day den 6 maj i år blev jag ombedd av New Zeeland Trade att komponera tre goda middagar för att fira denna sköna dag. Du hittar recepten i olika vinklubbar runt om i Sverige, men du kan även kika på dem här i Landleys kök. Dessa recept är framtagna för att passa till alla sauvignon blanc från Nya Zealand, och även om de gör det väldigt bra har jag rekommenderat några favoriter som passar lite extra bra.

Nedan hittar du sparris och sockerärtssoppa med getost och krutonger, men kolla också in Lammfilé med gremolata och jordärtskockspuré samt Torskrygg med smörslungad potatis, picklad rödlök och lime-hollandaise.

Sparris och sockerärtssoppa med getost och krutonger

För: 4 personer

Sparris och sockerärtssoppa med getost och krutonger

Sparris- och sockerärtssoppa:

1/2 gul lök
1 knippe sparris (250g)
150g sockerärtor
5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Krutonger:

2 skivor bröd (ca 60g)
25g smör
salt, svartpeppar, persillade

Topping:

50g färsk getost
4 sockerärtor

1. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Skär sparris och sockerärtor till mindre bitar. Hoppa över den träiga delen på sparrisen och spara några sockerärtor till topping. Ha ner sparris och sockerärtor i kastrullen med löken och låt det fräsa i cirka 5 minuter tills det börjar torka till. Slå på vatten och låt det koka i 10 minuter.

2. Blanda i creme fraiche med grönsakerna och kör allt till en slät smet med en mixerstav. Ha eventuellt i mer vatten om den blir för trögflytande. Ställ tillbaka kastrullen på plattan värm under omrörning. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

3. Skär brödet till små tärningar. Smält smör i en stekpanna och ha ner brödtärningarna så de får suga i sig av smöret. Krydda ett varv och stek krutongerna gyllene och knapriga.

4. Finhacka de sista sockerärtorna. Skeda upp soppan i skålar och toppa med krutonger, smulad getost och hackade sockerärtor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.