Sparrissoppa

Med ett glas med soppa före maten kan man lätt lyxa till en middag. Det passar perfekt att sippa på medan maten blir färdig eller att helt enkelt hälla upp i skålar och servera som en riktig förrätt.

Sparrissoppa till buffé

Jag har på sistone tagit för vana att alltid göra en enkel soppa innan jag bjuder på middag. På så vis får man lite extra andrum innan maten ska serveras. Dessutom har soppa en tendens att tillsätta lite extra lyx och flärd. Självklart är denna glutenfri så den även passar dem som är glutenintoleranta. Den hr är också trevlig att ställa fram vid buffé.

Sparrissoppa med bacon

Ska man bjuda ännu fler gäster dubblar man bara mängden på receptet. Självklart kan man använda enbart grädde eller creme fraiche, dock blir den som allra godast med båda. Vill man variera toppingen är det också gott att steka på knaprigt bacon som man strösslar på toppen. Ett paket bacon bör räcka.

Sparrissoppa med chili

För: 8 personer som förrätt (i glas)
För: 4 personer som huvudrätt

Sparrissoppa med chili

1 msk smör
1/2 gul lök
1 vitlöksklytfta
2 knippen färsk grön sparris
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl creme fraiche (15%)
2 dl vispgrädde
salt, peppar, oregano
1/2 röd spansk peppar (alt 1 paket bacon)

1. Hetta upp en kastrull med smör. Skölj sparrisen och skär bort den träiga änden. Dela sparrisarna till mindre bitar och ha ner i kastrullen tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Då löken mjuknat häll på vitt vin och vatten. Låt puttra ytterligare 10 minuter under lock.

2. Krydda och häll på grädde och creme fraiche. Kör till en slät smet med en mixerstav och späd eventuellt med mer vatten och den blir trögflytande.

3. Häll upp soppan i små glas. Kärna ur och strimla den röda chilin och strössla lite på ytan. Man kan även rosta den strimlade chilin i en het, torr panna först om man så vill – då får man ner hettan en aning.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.