Spenat- och fetafylld laxrulle med späckat blomkålsmos och kantarelltopping

Nyligen blev jag otroligt sugen på att fylla något med spenat och fetaost. Det må låta konstigt, men i min värld är det den godaste fyllningen alla kategorier. Filéad eller urbenad kyckling blir allra godast att fylla, men eftersom jag hade lagat kyckling under fem dagar förra veckan, kändes det som att det var dags att variera proteinet…

Magert kött

I veckorna lagar jag helst kyckling och fisk. Då både jag och sambon tränar regelbundet är det inte bara viktigt att maten är god, utan att kroppen också får det den behöver i form av vitaminer, mineraler och proteiner. Köttet i kyckling och fisk är magrare vilket är bra när man tränar och vill leva ett hälsosammare liv. En annan fördel är också att de går att variera på så otroligt många vis – kanske fler än andra?

Nåväl, nu ville jag fylla något med min feta- och spenatröra, vilket gjorde att valet föll på lax. Det fick helt enkelt bli butiks-jakt efter en laxsida som skulle rullas till en rulltårta.

Spenat- och fetafylld laxrulleKantarelltoppingSpenat- och fetafylld laxrulle

Många av mina recept blir oftast till i butik. Jag gillar att lunka runt i godan ro – gärna med lite skön musik i lurarna, och låta mig inspireras av det jag ser. Mathandlingen kan därför ta väldigt lång tid – något som faktiskt inte gör mig ett dugg. Mitt stressiga liv är ett minne blott och det här är mycket trevligare.

Färska bondbönor – i säsong

Just denna dag hade Pappa Kock publicerat en bild på bondbönor, något som är i säsong just nu och som går att hitta till bra pris. Eftersom jag aldrig har lagat färska bondbönor var det ett bra tillfället att göra det – allt måste provas minst en gång. Alltså blev det ett gäng färska bondbönor och en laxsida.

Gott recept med lax

Väl framme vid fiskdisken bad jag om en så rak fisk som möjligt. ”Öh, rak? Alla fiskar är raka” svarade killen bakom disken. ”Ja okej, en så jämnbred som möjligt förklarade jag” och kände mig dum. Jag fick en riktigt bra fiskbit som väl hemma filéades till två platta delar. Därefter fick jag äntligen fylla den med feta och spenat och rulla ihop. Gott blev det, och inte det minsta svårt. Prova gärna, för det här blev en riktigt smarrig vardagsrätt med guldkant.

Vad gäller laxsidan, köp den i manuella disken så är det lättare att få en så passande bit som möjligt. En platt och jämnbred bit är att föredra. Vikten är inte så viktig utan snarare att man kan få ut 2 bitar om 15 cm. Då blir det lättare att rulla dem.

Spenat och fetafylld laxrulle med blomkålsmos och kantareller

Spenat- och fetafylld laxrulle med späckat blomkålsmos och kantarelltopping

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Laxrulle:
800g laxsida (ca 30 cm lång)
200g färsk spenat
1 msk äppelcidervinäger
300g fetaost
salt, peppar, chiliflagor, vitlökspulver
steksnöre

Blomkålsmos:
1 kg blomkål
0,5 dl hackad bladspersilja
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Topping:
100g färska kantareller
15 cm purjolök
salt

Smöriga bondbönor:
400g bondbönor (ca 200g utan baljan)
flytande smör
salt

1. Skölj laxsidan i kallt vatten och lägg ut på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Använd en filékniv till att skära laxen rakt igenom så att det blir två hälften så tjocka bitar. Filéa bort skinnet och lägg ut laxbitarna. Fräs spenaten i smör till den skrumpnat ihop. Slå över äppelcidervinäger och låt det fräsa bort. Salta och peppra. Fördela ut smulad fetaost på laxsidorna och sedan spenaten ovanpå. Krydda och rulla ihop. Fäst eventuellt med steksnöre. Ringla smör i en ugnsform och ställ in i 25 minuter i 225°.

2. Skölj eller borsta kantarellerna. Dela till mindre bitar och stek lätt i smör i en stekpanna under några minuter. Tunnstrimla purjolök och blanda i en skål med den varma svampen.

3. Dela blomkålet till mindre bitar. Koka i saltat vatten ca 5-7 minuter. Slå av vattnet och mosa med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt lite av vätskan ångas bort. Rör ner creme fraiche och hackad bladspenat. Smaka av med salt. Klicka upp moset på tallrikarna och toppa med svamp och purjo.

4. Sprita bondbönorna från baljorna och sjud bönorna i saltat vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet och slå på kallt vatten som de får ligga i någon minut.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.