Spenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkrossSpenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

Snabblagad soppa i blender

Det är något särskilt med måndagar. En del hatar måndagar och tycker de förknippas med jobb, slit och att det är alldeles för långt till fredag. Själv tycker jag om måndagar. För mig innebär det nya möjligheter, roliga uppdrag och annat kul. Jag brukar börja mina veckor med att ha ett morgonmöte med mig själv där jag lägger upp en planering över det som ska göras under veckan. Det är ett smart sätt att ladda upp och få ner alla måsten i en ordentlig lista. Det skönaste är sedan att kunna stryka över på sin lista det man hunnit göra.

På måndagar kan det också vara skönt med enkel mat. Jag ar nyligen testat en blender från Oster Versa – ett riktigt monster till maskin med galen kraft och effekt. Att den dessutom är riktigt snygg gör inte saken sämre. Jag använder sällan en blender eftersom jag är helt anti smoothies – jag vill tugga min mat. Min sambo däremot gillar smoothies och har lovat att bjuda på de recept han hittar på i Oster Versan.

Nyttig och hälsosam soppa

Jag däremot bestämde mig för att knåpa ihop en spenatsoppa. För att verkligen sätta blendern på prov hade jag ner hela bitar av fryst, hackad spenat – ni vet såna där tärningar. I frysen hade jag också infryst grönkål sedan i julas. Dessa fick också åka ner i blendern.

Oster VersaUtan några problem hade jag snabbt fått ihop en enkel bas som jag sedan hade ner i en gryta tillsammans med lök och creme fraiche. För att få soppan lite tjockare, mer protein- och fiberrik hade jag också i en burk sojabönor.

Jag har aldrig gjort soppa på det här viset tidigare utan brukar istället avsluta med att mixa soppan med en stavmixer – det här sättet var precis lika bra. När soppan får koka ihop får den en god och rund smak. Under tiden byter den också färg och blir med mossgrön.

Vegetarisk vardagsmat

Vill man istället ha soppan mer klargrön kan man låta bli att koka den så länge. Då får den dock också en gräsigare smak, men för den delen inte sämre. Vill du ha soppan helt vegetarisk skippar du baconet på toppen. Lite rostade pumpafrön kan då istället vara gott att toppa med.

Ytterligare ett serveringstips är byta baconet mot korv. Andra dagen vi åt denna soppa hade vi över falukorv sedan en tidigare middag. Denna tärnade vi upp och hade soppan tillsammans med ägghalvor.

» Här hittar du fler goda sopp-recept

Här kan du köpa Oster Versa

Vill du också förgylla köket med proffsblendern Oster Versa (jag såg nämligen att man använde den under Svenska mästerskapen i matlagning – Årets Kock) så går den att hitta hos återförsäljaren Acreto. Köp Oster Versa hos Acreto här.

Oster Versa

Spenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

Spenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

För: 4 personer

Spenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

500g fryst, hackad spenat
100g grönkål
1 burk sojabönor
1 liter vatten
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk kalvfond
0,5 dl äppelcidervinäger
2 dl créme fraiche
salt, peppar, chiliflagor, oregano

4-8 ägg
2 paket bacon

1. Hacka grönkålen. Kör spenat, grönkål, sköljda sojabönor och vatten i en blender.

2. Hacka vitlök och gul lök. Smält smör i en kastrull och låt löken fräsa upp och mjukna i smöret. Blanda i den mixade spenaten och slå på kalvfond och créme fraiche. Krydda och låt det sedan puttra ihop under lock i cirka 15 minuter. Smaka eventuellt av med med kryddor och vinäger.

3. Koka äggen och stek baconet knaprigt. Servera med ägghalvor och tärnat bacon.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.