Spenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkrossSpenat- och grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

Snabblagad soppa i blender

Det är något särskilt med måndagar. En del hatar måndagar och tycker de förknippas med jobb, slit och att det är alldeles för långt till fredag. Själv tycker jag om måndagar. För mig innebär det nya möjligheter, roliga uppdrag och annat kul. Jag brukar börja mina veckor med att ha ett morgonmöte med mig själv där jag lägger upp en planering över det som ska göras under veckan. Det är ett smart sätt att ladda upp och få ner alla måsten i en ordentlig lista. Det skönaste är sedan att kunna stryka över på sin lista det man hunnit göra.

Grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

Nyttig och hälsosam soppa

På måndagar kan det också vara skönt med enkel mat. Jag bestämde mig därför för att knåpa ihop en spenatsoppa. För att få soppan lite fylligare samt mer protein- och fiberrik hade jag också i en burk sojabönor. När soppan får koka ihop får den en god och rund smak. Under tiden byter den också färg och blir mossgrön.

Den som gillar kött i maten kan även variera det hela genom att byta baconet mot korv. Andra dagen vi åt denna soppa hade vi över falukorv från en tidigare middag. Denna tärnade vi upp och hade soppan tillsammans med ägghalvor.

Vill du ha soppan helt vegetarisk skippar du ägg och bacon på toppen. Lite rostade pumpafrön kan då istället vara gott att toppa med. Även tunt, längdhyvlad morot som man steker krispigt med matfett, salt och lite liquid smoke (för rökighetens skull) är ett kul komplement till baconet. Créme fraichen byter man enkelt mot en vegetabilisk fraiche. Steker gör man i så fall i vegetabiliskt matfett. På så vid blir soppan både vegansk och vegetarisk.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

Grönkålssoppa med sojabönor, ägghalvor och baconkross

För: 4 personer

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300g grönkål
1 burk sojabönor
1 liter vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl créme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, chiliflakes, oregano

4 ägg
2 paket bacon

  • Hacka gul lök och vitlök. Smält smör i en kastrull och låt den gula löken fräsa upp och mjukna i smöret.
  • Hacka grönkålen och ha ner i kastrullen tillsammans med vitlöken. Fräs under omrörning på medelvärme tills grönkålen blivit riktigt grön.
  • Skölj sojabönorna och ha ner i kastrullen. Slå på vatten, fond och créme fraiche. Krydda och låt det sedan puttra ihop under lock i cirka 15 minuter. Rör i vinägern och mixa sedan soppan med en mixerstav. Smaka av om det behövs mer kryddor.
  • Koka äggen och stek baconet knaprigt. Servera med ägghalvor och tärnat bacon.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.