Spenatpaj med gul lök, smörstekta champinjoner och chark på sidan

Ny vegobok på gång

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaVet ni om att jag håller på och skriver en ny bok? En bok med vego! Denna kokbok blir min tredje och ges även denna ut hos bokförlaget Semic. Min andra bok, Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta, den kan du köpa här! Jag lagar mycket vego, och för mig handlar det inte om någon form av ställningstagande – jag tycker nämligen att det är lika naturligt att välja en vegetabilisk huvudråvara som det är att välja kött, fisk eller kyckling til middagen. Man måste alltså inte ändra på hela sin livsstil för att äta vego emellanåt. Kanske är det det som gör att så många tror att vego är svårt och kanske till och med lite konstigt – att det är så svart eller vitt. Och varför ska det handla om antingen eller, kött eller vego? Variera veckans middagar och få i dig lite av varje. Det är min filosofi. Är du sugen på kött äter du det. Vill du hellre ha en köttfri middag? Ja, varför inte.

Hellre riktiga råvaror än köttersättare

En gång i tiden, när jag började bli mer nyfiken på det vegetariska köket, testade jag olika köttsubstitut. Efter att ha kikat lite närmare på innehållsförteckningen på dessa köttersättare lagar jag idag hellre med riktiga grönsaker, rotsaker och baljväxter. Gärna också med så mycket svenskt och egenodlat som möjligt eftersom det till många importvaror både skövlas, utarmas och nyttjas pesticider och kemikalier till höger och vänster för att odla dem. Och hur produceras de sen då? Nä urk. Jag skippar allts de konstiga köttsubstituten som ändå mestadels innehåller en massa hopkok av socker i olika former, tillsatser och importerade råvaror. Det finns säkert flera som är bra, men hur ska man veta? Och varför krångla till det med nåt som ska ”likna kött” när man nu inte ens vill äta kött. Det känns lite dubbelt. Särskilt om man vill göra det för miljön och det är minst lika kasst.

Perfekt för sällskap med vegetarianer

Nåväl. Kött eller kött, det är helt upp till var och en. Jag äter i alla fall både ägg och mejeri när jag lagar vegetariskt eftersom det är så himla gott och blir så bra. I denna spenatpaj med gul lök och smörstekta champinjoner har jag både i ägg och mejeri. Det gör den således ovo- och lakto-vegetarisk. Helt enkelt köttfri. Man kan naturligtvis byta äggen mot en äggersättare såväl som smör, grädde och ost mot vegetabiliska alternativ. Men sedan kommer twisten – tillbehören med kött!

Allt laga en köttfri paj och kombinera med köttet på sidan är något vi har gjort mycket på sistone. För det första blir det väldigt gott när det kallskurna är löst på sidan och inte bakas i pajen. För det andra kan vegetarianerna äta pajen som den är medan de som äter kött plockar till sig av det kallskurna. Smidigt! Pajen kan man gärna göra i förväg, till och med ett par dagar, och förvara i kylen. Jag väljer Svenska, härliga tillbehör till pajen i form av tryffelsalami, björkrökt skinka och lufttorkad karré från Jakobsdals. Således är en kombination av lufttorkad skinka och korv gott till.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Spenatpaj med gul lök, smörstekta champinjoner och chark på sidan

Spenatpaj med gul lök, smörstekta champinjoner och chark på sidan

För: 6–8 personer som huvudrätt

Pajskal:

4 dl vetemjöl (240g)
1 tsk salt
125g smör
2 tsk ättika (12%)
0,5 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar
smör
300g färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
1 msk hackad libbsticka eller persilja
salt, peppar
200g babyspenat
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl riven prästost

Stanning:

4 ägg
3–4 dl vispgrädde
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Blanda allt till en smulig massa och ha sedan i lite av vattnet i taget. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över en pajform på cirka 31–32 centimeter i diameter. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Halvera lökarna, skär ett snitt in i halvorna och skiva dem så det blir kvartsskivor. Smält en stor klick smör i en stekpanna och ha ner löken. Låt löken mjukna långsamt på låg värme. Skrapa ner i en skål.
  • Gnugga champinjonerna rena. Halvera och skiva dem. Ha ner i stekpannan och stek på medelvärme tills de börjar torka till. Ha i en stor klick smör och hackad vitlök. Fräs tills det börjar få färg och torka till. Salta och peppra och strössla över hackad libbsticka. Ha ner med löken i skålen.
  • Skölj spenaten och låt den rinna av. Värm stekpannan till medeltemperatur och ha ner spenaten. Låt vätskan försiktigt stekas ur, slå sedan på vinäger och salta. Låt vinägern dunsta bort under någon minut och ha sedan ner spenaten i bunken. Blanda alla ingredienserna och fördela ut i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över pajen och grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Servera gärna pajen med kallskuret och en sallad.

Rekommenderat vin till: Haut Marin Fossiles (2089)


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.