Spenatsoppa med parmesan

Lätt och god soppa till vardags

Den här soppan är en av mina absoluta favoriter – dels för att den är så himla enkel att göra, men också för att den smakar så gott och innehåller så mycket bra. Gröna blad är bra att få i sig då de innehåller både magnesium, järn och kalcium. Självklart är den glutenfri och passar utmärkt både som vardagsmat och som förrätt till en trerättersmiddag. Jag brukar även späda ut den med vatten så att den blir lite lösare och sedan servera i små glas när vi har buffé.

Som förrätt eller till buffé

Alla soppor blir goda med creme fraiche. Vissa är förstås riktigt goda med grädde, men det är definitivt något speciellt med creme fraiche. Det höjer smaken på ett fantastiskt sätt och ger en perfekt syrlighet.

Lätt att variera

Den här spenatsoppan är utmärkt en höstdag med ett gott bröd och en skiva ost. Tillsammans med parmesanost är den helt grym. Äter du inte ägg eller ost, byt då toppingen mot rostade pumpafrön eller saltrostade morotstärningar. Vill man ha en ännu matigare soppa kan man koka pasta och blanda i – exempelvis pastasnäckor. Är man duktig bakar man sitt eget bröd till. En av mina favoriter är Italienskt lantbröd med morot och solrosfrön.

Spenatsoppa med parmesan

För: 4 personer

Spenatsoppa med parmesan

Spenatsoppa:

1 kg fryst, hackad spenat
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 dl vitt vin
1 tsk sambal oelek
1 msk oxfond
8 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk färsk, klippt persilja
salt, peppar, oregano

Topping:

4 ägg
parmesanost

1. Smält smör i en kastrull och ha i hackad gul lök och pressad vitlök. Då löken mjuknat, häll i vinet och ha ner spenat, persilja och sambal oelek. Låt det fräsa ihop under lock ett par minuter.

2. Vänd i creme fraichen och kör sedan soppan till en slät soppa med mixerstav. Slå i oxfond och vatten, låt allt sedan puttra ihop under cirka 10 minuter. Smaka av med kryddor.

3. Koka äggen cirka 6 minuter. Servera soppan med ägghalvor och riven parmesanost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.