Spetskål med isterband och stekt potatis

Vad ska man laga av spetskål?

Äntligen börjar det bli dags att sköra spetskålen jag odlat denna sommar. Det är faktiskt första gången jag odlat spetskål, och bara man är noga med nät och fiberduk mot kålmal så blir det fina kål. Jag var lite sen med fiberduken så några malar tog sig ändå in. Det har inte varit så mycket larver – mest hungriga sniglar faktiskt, men det har ändå blivit en del uppkäkat i landen. Jag testade två olika sorters spetskål och den som blev finast huvuden av heter Caraflex. Den som heter Wheeler var inte lika sugen på att knyta sig. Det får bli ett nytt försök nästa år där jag ska vara ännu noggrannare med täckning tidigt, men jag måste ändå säga att det är kul och lärorikt att odla själv.

Spetskål

Husman på annorlunda vis

Har man odlat egen eller köpt spetskål kan man i alla fall ge sig i kast med detta recept på spetskål med isterband och stekt potatis. Det här är lite som en mer sofistikerad pytt i panna. Det smakar i alla fall så när man äter den. Man kan servera dessa spetskål med isterband och stekt potatis med lingonsylt – då blir det lite mer husman över det hela. Denna maträtt är dock allra godast med en klick naturell crème fraiche till. Då får den lite mer fett och syra vilket lyfter det hela på ett fint vis. En ”sås” behöver faktiskt inte vara knepigare än så. Här hittar du förresten fler recept med spetskål.

Många tänker att köttet ska vara huvudingrediensen, men kött går faktiskt precis lika bra att ha som en krydda. Både bacon och isterband är perfekt till det. I denna rätt får det gröna ta mest plats på tallriken – potatis får samsas med den goda isterbandscrunchen som man toppar spetskålen med. Till det hela passar det bra med en liten tuss rucola som sallad. Och hur kan man summera denna rätt? Ja helt enkelt typisk husman i lite festligare tappning.

» Här hittar du fler goda recept på husman

Spetskål med isterband och stekt potatis

Spetskål med isterband och stekt potatis

För: 4 personer

Stekt potatis:

800g fast potatis
salt peppar, vitlökspulver

Isterbandscrunch med rödlök och champinjoner:

4 isterband (2 frp á 330g)
1 röd lök
150g färska champinjoner
1 spetskålshuvud (ca 700g)
salt, peppar

Till servering:

färsk persilja
crème fraiche

  • Gnugga potatisen ren och skala den om den är jordig. Sär potatisen till små tärningar på cirka 8–10 mm. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner potatistärningarna. Börja med högre värme så att potatisen får yta och dra sedan ner värmen och låt dem gå klart tills de är mjuka (detta brukar ta cirka 20 minuter). Salta och dra över svartpeppar och vitlökspulver.
  • Skär ett snitt utmed ena sidan på isterbanden. Stek isterbanden i smör och skrapa ur skinnen när de krängt av. Hacka lök och tärna champinjoner. Ha ner tillsammans med inkråmet från isterbanden. Stek tills det fått färg och skrapa sedan ut i en skål – se gärna till att fettet från isterbanden blir kvar i pannan.
  • Ha ner en stor klick smör i stekpannan (på medelvärme) med fettet från isterbanden. Halvera spetskålshuvudet på längden och lägg ner halvorna i pannan med snittytan nedåt. Stek några minuter och vänd sedan på halvorna. För att få yta på den rundade sidan kan man behöva lägga kålhalvorna mot kanten på stekpannan. Stek några minuter tills kålen börjat mjukna och få yta. Ringla lite olivolja på snittytan och salta och peppra. Vänd tillbaka halvorna så snittytan hamnar nedåt igen. Stek klart tills kålen mjuknat och kommit upp i cirka 92°C i innertemperatur vid rotstocken. Lyft ur kålen ur pannan och halvera dem på längden.
  • Lägg upp kålkvartarna på tallrikar, skeda på potatis och isterbandsröra. Servera med en klick creme fraiche och lite hackad färsk persilja. En tuss rucola är också gott till för lite extra grönt på tallriken.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.