Spetskål med ramslök, bulgur och rotselleripuré

En festlig vegorätt

Jag går fortfarande och väntar på att ramslöken ska titta upp ur marken där jag bor, så under tiden kommer här receptet på en god rätt som jag gjorde förra våren. Denna spetskål med ramslök, bulgur och rotselleripuré är en lakto-vegetarisk rätt som lutar åt det festligare hållet. Det är så klart upp till var och en vad man räknar som festligt, men för mig är detta något jag gärna lagar till helgen. Jag älskar rustikare middagsrätter, och framför allt när det finns både kål och någon form av puré. Här kan du lära dig mer om ramslök.

Vegetarisk middag med ramslök

RamslökSom bekant är ramslök känslig för värme. När den hettas upp tappar den alltså mycket av sin smak, och det är ju lite tråkigt. Därför har jag valt att strimla och blanda ramslöken i bulgurn så den inte hettas upp utan bara blir lite ljummen. Spetskålshuvudet steker jag i smör i en stekpanna och öser under tiden med smöret. Spetskål går fint att både grilla eller laga i ugnen, men kålen blir lite mjukare i panna, och kan så klart ösas under tiden. Kålen ska vara mjuk med lite kärna när det är klar. Man brukar kunna känna när den är det, men man kan också kolla om kålen är klar med hjälp av en stektermometer på precis samma vis som med en köttbit.

Till det hela serverar jag också en rotselleripuré eftersom jag tycker att rotselleri och kål är en så bra kombination. Vill man göra rätten helt vegetarisk och vegansk kan man byta grädde, smör och fetaost mot vegetabiliska motsvarigheter. Vill du göra rätten glutenfri kan du byta bulgurn mot exempelvis quinoa eller ris.

» Här hittar du fler recept på festlig vego

Spetskål med ramslök, bulgur och rotselleripuré

Spetskål med ramslök, bulgur och rotselleripuré

För: 4 personer

Smörstekt spetskål:

1 spetskålshuvud (ca 600g)
25g smör
salt, peppar

Rotselleripuré:

400g rotselleri
3 dl grädde
1 dl vatten
salt, peppar

Bulgursallad:

3 dl bulgur
1/2 röd paprika
1/2 röd lök
30g sötmandel
25g färsk ramslök
150g fetaost

  • Ansa bort eventuella yttre, fula blad från spetskålshuvudet och dela det på längden. Smält smör i en stekpanna och lägg ner spetskålshalvorna. Stek dem på medeltemperatur, vänd dem försiktigt ett par gånger och låt dem sedan stekas klart med yttersidan uppåt. s gärna med smöret under stekningen och lägg i mer smör i pannan om det behövs. Salta och peppra. När spetskålen är uppe i en innertemperatur på 88–90°C är de klara.
  • Skala och tärna rotsellerin till mindre bitar. Ha ner rotsellerin i en kastrull tillsammans med grädde och vatten. Koka i 15 minuter utan lock, kör det sedan slätt med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Låt purén stå på varmhållning under lock på låg värme.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Kärna ur paprikan. Hacka paprika, lök och mandel. Strimla ramslöken. Blanda allt med bulgurn.
  • Klicka upp rotselleripurén och bulgursalladen. Halvera spetskålshalvorna på längden så du får fyra kvartar. Lägg på spetskålskvarten och smula över fetaost.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.