Spetskålskvartar i gräddig curry med ris och raita

Stekt spetskål

Vi har fått en ny favorit hemma hos oss, nämligen spetskål. Denna avlånga kålsort, med lösare knutet huvud och lite mjukare blad, är inte bara snygg utan blir också fantastisk på grill såväl som i ugn. Den som inte testat dessa grillade spetskålskvartar med vitlöksdressing och knaprig topping har helt klart missat något. Denna gång bestämde jag mig för att steka spetskålen. Det blir ju nämligen precis lika bra.

Dessa spetskålskvartar i gräddig curry med ris och raita är en härlig lakto-vegetarisk middagsrätt med massor av smak. Den är inte det minsta svår att göra men kräver att man håller ett litet öga på kålen så de inte bränns. Man kan börja med lite högre temperatur i pannan och sedan dra ner den och låta kålen gå klart. Jag använder alltid en stektermometer när jag steker kål för att kontrollera om de är klara. Då sticker jag bara in stektermometern vid rotstocken, och när kålen kommit upp i cirka 75°C i innertemperatur är de klara. Enklast är att steka spetskål i halvor eller kvartar. Man skär alltså huvudet i två eller fyra på längden (i detta recept ska de stekas i kvartar).

Hemligheten när man tillagar spetskål

När man steker både spets- och vitkål är hemligheten att använda mycket fett. Jag använder helst smör eftersom det ger en bra yta och smakar gott. Den som är vegan eller vegetarian steker i vegetabiliskt matfett eller olja. Jag testade att använda det vegetabiliska matfettet Vegan Block vid ett tillfälle när jag skulle göra ett veganskt recept och inte ville använda olja, och måste säga att detta ”smör” både hade ett bra innehåll utan en massa konstiga tillsatser, bubblade upp fint i pannan och hade god smak. Dessvärre kommer fetterna icke svenska produkter och det är ju lite synd att det måste importeras. Det hade ju varit lite roligare om vi kunde använda våra egna svenska råvaror och resurser. Hur som helst går det lika bra att steka i olja. Jag kör helst med rapsolja.

Det här receptet är lakto-vegetariskt vilket innebär att det görs med animaliska mejerier. Steker du i vegetabiliskt smör eller i olja, och byter grädden till kokosmjölk eller ”vegetabilisk grädde”, då blir receptet helt vegetariskt och veganskt. Smidigt va? Raitan gör jag med grekisk yoghurt, men den kan bytas mot vegetabilisk fraiche. Receptet är för övrigt också glutenfritt.

» Här hittar du fler köttfria recept

Spetskålskvartar i gräddig curry med ris och raita

För: 4 personer

Spetskålskvartar i gräddig curry med ris och raita

Raita:

10 cm gurka
10 blad mynta
2 dl grekisk yoghurt*
1 liten vitlöksklyfta
salt

Spetskålskvartar i gräddig curry:

1 spetskålshuvud (ca 700g)
smör* + olivolja
2 msk gul curry
salt, peppar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
200g färska champinjoner
300g zucchini
3 salladslökar
3 dl grädde* (alt kokosmjölk)
0,5 dl hackad färsk persilja

Tillbehör:

3 dl ris
sallad (på bilden är det små, späda grönkålsblad)

  • Riv gurkan på de stora hålen på ett rivjärn. Låt gurk-rivet rinna av i ett durkslag. Strimla myntan. Blanda med den avrunna gurkan, grekisk yoghurt och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt. Ställ raitan svalt.
  • Skär spetshålshuvudet i fyra kvartar på längden. Lägg ner halvorna i en stekpanna med snittytan nedåt. Stek några minuter och se till att båda snittytorna får lite färg. Vänd sedan på halvorna så utsidan på kålen kommer nedåt. Stek ytterligare några minuter tills kålen mjuknat och kommit upp i cirka 75°C i innertemperatur vid rotstocken.
  • Pudra curry över kålen och salta och peppra. Strössla ut skivad vitlök och chili runt om kålen (ha eventuellt i lite mer smör så det inte går torrt). Tärna champinjoner och zucchini och ha ner i pannan. Låt den fräsas några minuter och ha sedan ner skivad salladslök.
  • Slå på grädden och låt det puttra ihop några minuter så grädden tjocknar lite. Smaka av med salt och peppar. När kärnan på kålen är cirka 92°C i innertemperatur är den klar. Strössla över hackad persilja. Toppa gärna med lite extra röd chili om du gillar het mat.
  • Servera med kokt ris – gärna brasse-ris med vitlök.

För alla? Detta recept är glutenfritt och lakto-vegetariskt. Steker du i vegetabiliskt smör eller i olja, byter grädden mot kokosmjölk eller vegetabilisk grädde, samt byter yoghurten mot vegetabilisk fraiche blir receptet helt vegetariskt och veganskt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.