Svarta muffins med lakrits till Halloween

Läskig mat till Halloween

Idag är det Halloween – högtiden då barnen klär ut sig, pumpor gröps ur och allt är allmänt läskigt och kusligt… Något som förvånar damen här, är hur dålig koll dagens ungdom har på denna tradition. De flesta tror att Halloween är samma sak som Alla Helgons dag, men så är faktiskt inte fallet.

När är Halloween?

Halloween firas alltid den 31 oktober. Halloween är en tradition som ursprungligen kom till USA via emigranter från Skottland och Irland. Det hela började för länge sedan (redan någon gång före 400-talet) då Kelterna firade att skördesäsongen var slut. Man trodde att osynliga krafter var i rörelse och de dödas själar kunde återvända till jorden under Halloweennatten, därför tände man sina hushållseldar från en stor bål som Druiderna anordnade.

Jack-o’-lantern

De urgröpta pumporna med ansikten (Jack-o’-lantern) var ursprungligen urgröpta rovor som användes för att skrämma bort onda väsen. Lyktorna representerade smeden Jack som irrade runt på jorden då han varit för ond för att komma till himlen men lurat djävulen så han heller inte kom helvetet. För att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

Nu för tiden innebär traditionen att barn klär ut sig och springer runt bland grannarna och tigger godis (som vid påsk). Pumpor gröps fortfarande ut och fester anordnas där folk klär ut sig till läskiga typer. Enligt uppgift omsätter det svenska Halloweenfirandet cirka en miljard kronor, varje år. Och vem har inte sett den ringlande kön utanför Buttericks?

Alla Helgons dag / Allhelgonadagen

Alla Helgons dag / Allhelgonadagen är till skillnad från Halloween en kristen högtid och infaller mellan den 31 oktober och 6 november (i år den 3 november). Förr trodde man att de döda återvände hem vid hösten och behövde vägledning med ljus och eldar. Denna sed lever kvar än i dag och därav traditionen att tända ljus och vaka över anhörigas gravar.

Spöklika lakritsmuffins

Spöklika lakritsmuffins

Gott och sött recept till Halloween

I vår familj firar vi inte längre Halloween. Vi hade en period förut då vi slog på stora trumman, klädde ut oss och ställde till med fest. Men allt har sig tid, och nu träffas bara vi i familjen ute på landet och lagar god mat och har det trevligt. Maten har stor fokus och måste nästan innehålla något med pumpa eller någon lite läskig touch.

Dessa svarta muffins med lakrits till Halloween blev i alla fall till när jag hittade orange muffinsformar med döskallar och fladdermöss hos Accessorize på Drottninggatan i Stockholm. Jag kunde förstås inte låta bli att köpa dem eftersom de var så fina. Dessutom skulle de göra sig riktigt bra, fyllda med något svart.

Muffins med lakrits

De här muffinsarna är inte så där sötsliskiga som en del kan vara, tack vare att de görs på kokossocker. En lite mer mättande och fyllig känsla får de tack vare dinkelmjölet samtidigt som mandelmjölet ger en fluffigare konsistens. Vill man hålla det enkelt byter man bara till en sorts mjöl – det vill säga 4 dl vetemjöl, och kör med vanligt strösocker.

Svarta muffins med lakrits till Halloween

Ca: 15 st
Temperatur: 200°C

Spöklika lakritsmuffins

0,5 dl olivolja
0,5 dl flytande smör
2 ägg
1,5 dl kokossocker
3 dl dinkelmjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
3 msk lakritspulver
1 msk svart karamellfärg

1. Vispa upp smör och olja med ägg. Rör ner de olika mjölsorterna, bakpulver samt mjöl.

2. Rör i lakritspulvret och svart karamellfärg.

3. Klicka ner smeten i muffinsformarna – tänk på att bara fylla två tredjedelar eftersom de stiger när de tillagas. Stänk på lite svart karamellfärg på toppen och rör försiktigt en virvel med en kniv. Pudra över lite lakritspulver och grädda i 200°C i 20-25 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.