11 goda och enkla recept till Sportlovet

Dags för sportlov

Nu är det sportlovstider. Jag minns själv hur det var när jag var liten; det blev ofta tur till skidbacken eller skridskorinken. När man hade ont i fötterna, var genomblöt – antingen av svett eller för att man trillat så mycket – ja, då satt det fint med en kopp varm choklad och något att stoppa i den knorrande magen.

Enkel mat att ta med

Mat som inte kräver en massa bestick och slabb, samt är lätta att packa ner i ryggsäcken står överst min lista när det kommer till mat som passar under sportlovet. Dessutom ska de gärna hålla lite längre där de ligger i väskan och ge en snabb energikick när det som mest behövs. Sladdriga mackor som blivit mjuka av någon dressing eller rätter som är svåra och bökiga att äta går bort.

11 goda och enkla recept till Sportlovet

Att ta med sig frukt är utmärkt eftersom man kan behöva höja blodsockret snabbt. Likaså lättdruckna värmande soppor samt wraps och mackor är ett säkert kort. Här kommer tipsen på vad du ska stoppa i väskan; två goda muffins samt 9 portabla mumsbitar. Kolla också gärna in recept till sportlov, för fler tips till aktiviteterna.

» Här hittar du ännu fler recept på sportlovsmat

SportlovManni på bräda

Grönkålsmuffins med rödlök och majs

Cirka 20-25 stycken
Tid: 20-30 minuter
Temperatur: 225°C

Grönkålsmuffins med rödlök och majs

100g grönkål
1 liten vitlöksklyfta
1/2 rödlök
1 msk äppelcidervinäger
2 dl vatten
salt, peppar
140g majs (1 liten burk)

2 ägg
0,5 dl olja
3,5 dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk

1. Finstrimla grönkål och hacka lök. Smält smör i en kastrull och ha ner grönkål och lök. När löken mjuknat, slå på vin och vatten och låt det puttra bort. Låt svalna.

2. Vispa ihop ägg, olivolja och naturell yoghurt. Ha ner kikärtor och mjölk i en mixer och kör ihop. Blanda ner i äggsmeten och ha ner mjöl och bakpulver. Rör ihop allt.

3. Vänd ner grönskålsblandningen och majs. Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i 225° i ca 25-30 minuter.

Vit chokladmuffins med hallon

Cirka 20-25 stycken
Tid: 20-30 minuter
Temperatur: 200°C

Hallon och vit chokladmuffins

2 ägg
2 dl socker
100g smör
1/2 dl olja
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde

200g vit choklad
200g frysta hallon

1. Vispa ägg luftigt tillsammans med socker och rör sedan ner rumsvarmt smör i smeten.

2. Ha ner mjöl, bakpulver och en nypa salt. Rör ihop allt och slå sedan på mjölk och grädde.

3. Grovhacka den vita chokladen. Vänd ner chokladhacket och hallon i smeten.

4. Skeda ner smeten i muffinsformar och grädda i 25 min 200°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.