Squashbåtar med svarta bönor och köttfärs

Fylld zucchini i ugn eller på grill

Till hösten är det dags att skörda – hur härligt är inte det? Squash, eller zucchini som den också kallas, är både kul att odla och gott att äta. Har man inte redan friterat och ätit upp alla blommorna från zucchinin kan man fylla squashen med godsaker och ugnsgratinera. Det blir gott och är enkelt att göra. Dessa kan tillagas både i ugn och på grillen om man så vill. Servera som tillbehör, huvudrätt eller skär upp och ställ fram vid en buffé. Glutenfritt blir det som vanligt. Servera förslagsvis med en sallad med lite gurka, tomat och majs.

För: 4 personer

2 stora zucchini
1 gul lök
400g köttfärs
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 burk svarta bönor (400g)
150g fetaost
2 dl riven ost
salt, peppar, spiskummin, koriander, oregano

1. Skölj squashen och dela på längden. Skrapa ur kärnor och lite av köttet med en sked. Lägg upp squash-halvorna på en plåt med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.

2. Låt löken mjukna i smör i en stekpanna. Ha ner köttfärs, sambal oelek, pressad vitlök och äppelcidervinäger. Stek till till köttfärsen fått lite färg. Ställ åt sidan och låt svalna. Skölj svarta bönor och vänd ner i köttfärsen. Smula ner fetaosten, krydda, blanda allt och klicka upp i squashen. Ställ in i 225°C i cirka 15-20 minuter. Vill man hellre grilla dessa går det också bra. Tag ut och strössla riven ost över. Ställ in ytterligare 5 minuter. Servera tillsammans med en sallad.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.