Stekfläsk, blodpudding, omelett och ugnsbakta bönor i tomatsås

De enklaste och godaste middagarna är väl ändå de som smakar lite som förr? Ni vet, mamma stod vid spisen, det hade varit en lång dag, något enkelt svängdes i hop.

Middag när det ska vara enkelt

Jag skippar gärna halvfabrikat eftersom jag vill kunna välja vad som är i. Ska det ätas på en gång kan man skippa tillsatserna. Dessutom tycker jag också att det är kul att göra sakerna själv från scratch eftersom man får nya matlagnings-kunskaper som man kan applicera på annat. Å andra sidan står jag inte och gör blodpudding själv. Korv är heller inget vi gör särskilt ofta, även om det blir himla gott. Sanningen är ju att det finns massor av färdiga fina korvar att köpa. Och – det är ju så klart tidssparande att någon annan redan har gjort jobbet att stoppa den där korven.

Till den här middagen är det just vad det handlar om – att spara tid. Ibland är man så trött och har lite ork och tid, att man inte vill stå och slava vid spisen. Man kan vara foodie, kock, husmor eller vad man än vill, men någon gång har vi väl alla känt att ”nä, jag orkar inte. Jag köper en pizza”? Då är den här middagen ett bra val – framför allt när man styrketränar.

Proteinrikt och glutenfritt

Vill man kan man förstås använda vita bönor i tomatsås på burk. Dock har de flesta sorterna tillsatt socker. Och, i ärlighetens namn är de faktiskt heller inte särskilt goda med sina halvtrasiga vita bönor. Gör man på det här viset byter man de vita bönorna mot sojabönor som är den mest proteinrika sorten. Tillsammans med härliga plommontomater får man ett bättre näringsinnehåll, lite mer tuggighet och smak – och man undviker det extra sockret. Det här är en enkel rätt som passar både som middag och brunch. Välj en glutenfri blodpudding så blir det helt glutenfritt.

Stekfläsk, blodpudding, omelett och ugnsbakta bönor

För: 4 personer

Stekfläsk, blodpudding, omelett och ugnsbakta bönor i tomatsås

Kesoomelett:

4 ägg
1,5 dl keso
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Ungsbakta sojabönor i tomatsås:

1 burk sojabönor
1 burk plommontomater
salt, peppar, oregano

Tillbehör:

400g blodpudding
400g stekfläsk

1. Skölj sojabönorna och ha ner i en ugnsfast form tillsammans med plommontomater. Krydda, rör om och ställ in i 225° i ca 20-30 minuter.

2. Vispa ihop ägg och keso med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Smält smör i en stekpanna och slå i äggröran. Stek på mediumvärme till den stelnat.

3. Skiva upp blodpuddingen och stek den och stekfläsket så att de får en knaprig yta.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.