Stekt bönröra

Refried Beans

Jag äääälskar stekt bönröra. Det har också visat sig att våra gäster gör det. Denna sommar har vi faktiskt haft besök vid två tillfällen där folk sagt ”jag gillar inte bönor i vanliga fall, men det här var skitgott!” Är det ett bra betyg eller vad? Jag är också stolt över mina gäster att de vågade prova från första början om de inte ens tyckte om bönor. Stekt bönröra är gott till grillat och till tacos.

Varför inte Fried Beans?

Refried BeansPå engelska kallas detta goda tillbehör för ”refried beans”. Då kan man ju undra varför det heter Refried Beans och inte bara Fried Beans? Det är faktiskt en lite felaktig översättning som gett bönorna dess namn. Refried Beans är vanligt i Mexico och där heter de ”frijoles refritos”. Refritos betyder välstekta eller typ vällagade, och inte stekta igen (refried) vilket de översattes till. Namnet kommer alltså från att det blev lite fel i översättningen. Det är förresten lite som ”vårlök” här i Sverige. Salladslök eller knipplök, som det egentligen heter, kallas för spring onion på engelska. Av den orsaken säger många vårlök trots att vårlök är en gul vårblomma. Alltså inte grön lök i knippe.

Vilka bönor ska man ta?

Bönorna kan man variera mellan tillfällena. Kikärtor är inte att rekommendera – de har en annan smak och textur än bönor, men både kidney, svarta bönor, små vita bönor och borlottibönor går utmärkt att göra stekt bönröra på. Just i detta recept kör jag bönmix (som är en blandning av kidney, cannellini och borlotti) samt en förpackning med kidney. Även svarta bönor är som sagt väldigt trevligt att ha i (prova exempelvis med bönmix och svarta bönor). Du kan byta all olja mot enbart rapsolja, men tack vare olivoljan får bönröran en god och lite grönare smak.

Det tar ett litet tag att göra stekt bönröra, men har man bråttom finns det en snabbvariant som jag testade här om dagen; mosa lite mindre än hälften av bönorna med en potatsimosare. Då får du den nedkokade, geggiga resultatet snabbare. Du behöver eventuellt heller inte lika mycket olja och vatten – du får testa dig fram.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Stekt bönröra

Stekt bönröra

För: 4 personer som tillbehör

2 stora vitlöksklyftor
1 paket kidneybönor (a 400g)
1 paket bönmix (a 400g)
1 dl rapsolja
2-3 dl vatten
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
salt, peppar
0,5 dl olivolja
1 tsk balsamvinäger

  • Finhacka vitlöken. Värm lite olja i en stekpanna och ha ner vitlöken. Låt den värmas bara några sekunder och ha sedan ner sköljda bönor i pannan.
  • Slå på rapsoljan och låt det puttra ihop. När det börjar sprätta om bönorna, slå på 2 dl vatten och rör i alla kryddorna. Rör om då och då – bönorna ska koka sönder en del och göra röran simmig. Slå på mer vatten om den inte hunnit bli tillräckligt simmig och låt det koka in.
  • Rör i olivolja och balsamvinäger. Lår puttra ytterligare någon minut. Skeda upp i en skål och dekorera gärna med någon färsk ört.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.